Супа за Мона Лиза, сопа за екоактивистите

icon
Sofialive.bg
Източник: CLpress.fr

През уикенда за пореден път група от "екоактивисти" заля със супа безценно произведение на изкуството. В случая произведението беше "Мона Лиза", която стои зад плътно стъкло и не бе увредена от деянието. Въпрос на време е обаче някое друго безценно произведение, което не седи зад бронирано стъкло, да бъде увредено от някой разглезен лигльо.

Това не е първият път, в който именно "Мона Лиза" става жертва на "екоактивисти", след като в края на май 2022 г. друг такъв “активист”, дегизиран като баба в инвалидна количка, размаза торта по картината на Леонардо. През октомври 2022 г. пък още едни крайнолеви "екоактивисти" хвърлиха супа по картина на Ван Гог. Същите станаха известни с други подобни изцепки, прекъсвайки спортни събития, блокирайки пътни платна без разрешение и прочие. Казвам всичко това като човек, за когото екокаузата е изключително важна. Климатичните промени са факт и смятам, че е необходимо да направим всичко възможно, за да живеем по-екосъобразно, докато не дърпаме ръчната спирачка на цивилизацията. 2023 г. беше най-топлата в историята, нали?

Нарочно слагам "екоактивисти" в кавички, защото те не само не помагат, а пречат на екокаузата, което след миг ще докажа с факти. Изкушавам се и да използвам занапред термина "екодришни", ако редакторът ми позволи, защото им отива много повече. Та, въпросните екодришни обвързват изкуството с някакъв вид елитизъм и чрез подобни вандалски актове ни размахват пръст, за да ни кажат "Прехласвате се по някакво изкуство, докато..." – и следва далечна от екодришните кауза. Например: "... докато в Африка децата гладуват" или "... докато в Газа децата умират". Мона Лиза пък гледа, все така загадъчно се усмихва и сигурно много иска да каже на екодришните със спокоен тон: "Децата в Африка биха се зарадвали на тази супа".

Още: Asam balgar4e obi4am

Екодришните обикновено избират точно такива каузи – далечни, за да не се налага реално да правят нещо по въпроса. Те не могат дори да си оправят леглото, затова търсят морално превъзходство чрез решаване на глобалните проблеми. Редно е да се подчертае, че подобно търсене на морално превъзходство е присъщо и за много родни "консерватори". Но да се върнем на темата – какво реално постигат екодришните със своите вандалски актове? Има ли резултат от техните действия?

Да, има!

Но не е този, който им се иска.


Изследване на университета в Пенсилвания пита как този вид протестни действия влияе на подкрепата за екокаузата. 46% от респондентите отговарят, че тези протести силно намаляват подкрепата им за екокаузата, а 27% от тях отговяаря с "намалява я драстично". Едва 13% пък смятат, че това е добър начин за фокусиране на общественото внимание върху климатичните промени, но само 2% отговарят със "силно увеличава подкрепата ми". Без промяна в мнението са останалите 40%.

Още: Комедията: трагедията на златните глобуси

Какво е решението? Какво следва да се случи, за да се спре с подобни вредни за екокаузата вандалски актове, особено преди някой от тях наистина да увреди безценно произведение на изкуството? Ясно е, че екодришните не са много по-различни от ИДИЛ в това отношение и че не ги грее за великото човешко наследство, затова според мен опциите са три:

всички подобни актове да бъдат третирани като тероризъм, а извършителите да бъдат поставяни в специални списъци, да получават забрана за пътуване в чужбина, забрана за управление на МПС и забрана за влизане в музеи, а при повторни провинения да бъдат съдени като терористи

да бъдат публично замеряни със супа, а след това принуждавани да посещават курсове по история на изкуството, на които да бъдат принуждавани да пият соевото си фрапучино от пластмасова чаша с пластмасова сламка

да ги върнат на село за три години, където да бъдат принудени да живеят без електричество и канализация, да си носят кофи с вода от реката, да си поливат градината, да не използват торове и пестициди, да си ушият сами дрехите (техен проблем откъде ще намерят памук или други суровини) и да не използват газ, автомобили и какъвто и да е градски транспорт. А когато си запалят огън да се стоплят – да идва някой и да им мрънка, че огънят отделя много въглероден диоксид и че така допринасят за климатичните промени. Даже може и да им изчислява точния въглероден отпечатък за всяка минута горящо огнище. В мига, в който екодришните вече изнемогват от глад, ще им донесат консерва със супа, която те ще имат право да отворят и хвърлят върху реплика на "Тайната вечеря" или да изядат. Естествено, може да имат и животни, но тогава ще има специален човек, който да им мрънка, че доенето е насилие. Да видим тогава.

Ако имате други идеи – готов съм да ги чуя.