Текстовете на МОЛЕЦ – скрити притчи

icon
Sofialive.bg
Източник: БГ Радио

Текстовете на МОЛЕЦ не съдържат цинизми и често говорят за любов. Фенките си мислят "О, колко романтично!" и се чудят за коя ли късметлийка са писани тези близки до поезията слова. Тук нещата обаче са по-жлони и може би ще изненадам въпросните фенки като им кажа, че МОЛЕЦ всъщност са вярващи (и открито говорят за това) и е напълно възможно "романтичните" текстове всъщност да не са за любовните им премеждия, а по-скоро за Господ. То и името МОЛЕЦ идва именно от "молещ се човек". Игра на думи е, многопластова работа.

Преди да продължа държа да си кажа, че това не е текст, с който да се присмивам на изпълнителите или вярата им. Аз, макар да не съм вярващ (изобщо), уважавам религиозните виждания на хората, стига да не ги употребяват като оправдание за някакъв вид омраза. А специално за МОЛЕЦ мисля, че вярата им служи за вдъхновение. Вярно, музиката им не е по моя вкус, но не съм сляп и виждам, че им се получава. И за разлика от едно забравено вярващо дуо - Ангел и Мойсей, ако някой ги помни - в МОЛЕЦ има талант. Единият има талант да пее и рапира, другият му пречи и вика - супер е балансът.

Виж, да се побъзикам малко с феновете им – това вече мога да си го позволя. Имам много добри неща, които да кажа за дуото, но имам и много откровени мисли по въпроса. Ще ми е забавно да гледам как тъкмо казвам добра дума за тях и после да вбесявам феновете. Но всичко по реда си.

Още: Пеевски купи брънча на Капитонова за 3 г. напред, напълни й лота

Надали има по-бързо израснала на музикалния небосклон звезда от тази на МОЛЕЦ. Помня, когато някой познат говореше за първия им концерт и колко много хора имало на него. И се зачудих как става това. Когато бях на 18 и с пичовете от моята група сами организирахме концерт в едно софийско читалище. Казахме на собствениците, че ще свирим народна музика (от народа сме, свирим музика, нищо не сме казали за това, че е траш метъл) и те ни го отдадоха безвъзмездно, защото познаваха родителите на нашия китарист и вокалист. Към нашия концерт се присъединиха още две банди, свирещи съответно дет метъл и хардкор. Пуснахме вход свободен, рекламирахме из форуми и приятели и накрая се изсипаха около 100-150 метъли и на нас това ни се струваше като огромна тълпа.

Само че при МОЛЕЦ говорим за препълнени клубове и милиони гледания в YouTube още от самото начало на кариерата им. Как се пълни клуб отникъде? Чудих се, докато не започнах да чувам как различни мои познати казват "А, аз ги познавам от църквата". Оказа се, че всеки, който ги познава, ги познава от църквата и така стигнах до извода, че те са част от протестантите в България. Ще ме прощавате – евангелисти, протестанти – не съм на "ти" с деноминациите, та може да ви подлъжа кое е вярното и дали изобщо има разлика между двете. Но да речем, че са протестанти.

Познавам много протестанти и с ръка на сърцето мога да кажа, че буквално и един от тях не съм видял, който да таи някакво зло в себе си. Хората вярват, следват си Библията и я интерпретират учудващо адекватно, вместо дословно. Между другото – нямат и икони, кичозни кръстове и прочие атрибути. Не съм експерт, но мисля, че като в Библията се казва "Не си прави кумири", май се има предвид точно това. Но най-важното за протестантите, което съм забелязал – те са много, много задружни.


В църквата им се създава задружно, изключително сплотено общество, в което всеки новодошъл се чувства моментално приет и обграден от приятели. Ако сте като мен и не вярвате в божества, може да помислите, че сте попаднали в секта, но не – те просто са си такива. И именно това сплотено общество пълни концертите на МОЛЕЦ от самото начало. Мисля, че научният термин за това се нарича "Прайм тълпа". Нали знаете – човек като види да се вие опашка за нещо и си казва "Я, тука па за кво се вие тая опашка?" и се нарежда и той.

Още: Недоразумение: Радев е заключен в Руската църква и не може да излезе пети ден

Това не отнема и грам от успеха на пичовете, които, ако правеха шит музика, нямаше да открият нови фенове извън църквата – абсолютен факт. Явно това, което правят, им се получава. Текстовете им пък са близки до поезията (макар че аз лично не бих ги нарекъл "добра поезия") и по-важното – многопластови са. Написани са така, че да можеш да ги интерпретираш. От една страна може да звучат така, сякаш са написани за любима жена. Но ако си на "ти" с Библията, можеш дори да разпознаеш за коя точно притча говорят. Всъщност, понякога текстът наистина е насочен към любима жена, но между редовете винаги се вмъква и вярата.

Ако си пуснете субтитри за клиповете им в YouTube, ще видите къде се обръщат на "ти" и къде на "Ти". Така де, знаете правилото – за Бог се говори само с главни букви, когато се споменава името Му. Тук се сещам и за онзи епизод на South Park, в който Картман реши да направи група, свиреща "християнски рок". За целта той преправяше текстове на любовни песни, като заменяше "baby" с "Jesus" и резултатът беше убийствено смешен.

Но за да не ви занимавам излишно, пробвайте сами и се заслушайте в текстовете на МОЛЕЦ. Опитайте да познаете къде става дума за любов към дама и къде – за любов към Бог или за някоя притча.

Това си личи особено силно в актуалния им хит "Бисер". Ако човек не е чел Библията, надали ще се сети, че става дума за притчата за скъпоценния Бисер (Матей 13:45,46). Естествено, интерпретацията на МОЛЕЦ не говори директно за притчата, а само я използва за основа на целия текст. Мисля, че се прави и препратка към Йона (29:26-27), чийто кораб е напът да се разбие по време на морска буря. Йона осъзнава, че това е по негова вина (не питайте как и защо) и моряците го изхвърлят в морето, където го поглъща кит, в чийто търбух остава 3 дни и 3 нощи.

Още: Луксозните ресторанти на морето ще приемат само висшисти с висока гурме култура

"Ти си моряка, ти си и вятъра, ти си течение, вземи ми платната, вземи ми устата, вземи я и казвай на т'ва поколение!", се пее в "Бисер".

Подобни примери има в много от песните на МОЛЕЦ, а и ще забележите, че в тях редовно става дума за смирение, молитва, вяра и т.н. Пак казвам - няма лошо, даже е много за предпочитане пред обикновените текстове на поп и рап изпълнителите в България. Смея да твърдя, че рап сцената ни е кошмарно скапана и че ако не друго, то поне МОЛЕЦ са някакъв полъх на надежда, че музиката на български може да е заредена с реално добри ценности и да се прави без цинизми. Дори когато единият в групата вие като овчар с аутотюн.

Веднъж попаднах на техен концерт в един софийски клуб. Макар че клубът беше препълнен, на бара имаше максимум двама души и можех да си взема бира без да чакам на опашка. Огледах се и казах на бармана "Абе кви са тия хора, дето не пият нищо на концерт?", а барманът вдигна брадичка към публиката и каза "Т'ва е МОЛЕЦ, тия не пият. Няма друга вечер с толко малко оборот на бара, колкото при концерт на МОЛЕЦ". Учудих се, защото аз не знам как някой би издържал цял концерт на МОЛЕЦ без да пие, но после се сетих - огромна част от феновете пред сцената бяха именно от църквата.

Осъзнавам, че много хора ще се засегнат от някои неща, които казах в този мой коментар. Но това ще са предимно два типа хора. Едните ще са от онези, които следват страници с "инстаграм поезия" (т.е. не поезия), в който случай ще съм щастлив, че съм им развалил деня поне за малко. В другия случай ще са вярващи, но пък те какво ще ми направят? Най-много да ми простят или да се молят за душата ми.

Още: В “Сървайвър” откриха гроб на Левски

Споко бе, бъзикам се. Аз пък слушам християнски метълкор.

Поканиха Малкович на молитвена шкембе чорба в Калофер

Митко като символ: как Пловдив затуптя в едно сърце

Митко като символ: как Пловдив затуптя в едно сърце