Учи ефективно, не бързо!

icon
Sofialive.bg

Учиш здраво за тест или изпитване, но вместо това се разсейваш. Заслушваш се в песента на птичките навън, в музиката на съседите (айде стига с тоя бас), заглеждаш се в съседната сграда и потъваш в задълбочени размисли за смисъла на живота, чуваш примамливия звук на току-що дошлото съобщение в месинджър и едва-едва се бориш  да не хванеш телефона и да започнеш да чатиш. Накрая се предаваш пред този пленителен звук, подобен на морска сирена. Правиш всичко друго, но не и да учиш. Най-разочароващо е когато в края на деня осъзнаеш, че и този ден е пропилян и нищо не си направил, а утре имаш контролно по история.. Спокойно, има и такива дни. Но трябва да знаеш няколко важни правила, благодарение на които да се справиш с разсейването и да се подготвиш за предстоящия тест успешно или да свършиш пълноценно своите задължения. А ето ги и тях.

Разпределяй времето си правилно
Когато имаш много малко време да се подготвиш, най-важното е да разпределиш времето си по възможно най-подходящия начин, така че да смогнеш с материала, без да се пренатовариш. (Въпреки че това е почти невъзможно: в училище ни натоварват с прекалено много информация, повечето напълно излишна. Но кои сме ние да виним образователната система? Келеши.) Но все пак няма как да избягаме от теста или изпитването. Те все някога ще се случат и трябва да си подготвен. Затова си направи списък със задачи за всеки ден и ги изпълнявай. Така информацията, която ще запомняш ще е правилно разпределена. Не оставяй нещо за последния момент. Последният ден, не е за учене, а за обобщение. През този ден трябва да преговориш всичко онова, което се предполага, че си научил предишните дни, за да си сигурен, че си напълно подготвен. После се напий като мотика. Бъзикам се. Проверявам само дали си концентриран в четенето на тоя текст.

Изключи телефона
Телефонът е най-големия враг на концентрацията и пръв приятел на разсейването. Изключвай, изключвай. Все някоя приятелка ще ти се обади, за да ти каже как си е прекарала вчера в дискотеката или ще те светне за някоя градска клюка. Или гаджето ти ще ти праща постоянно забавни мемета или мили съобщения, изпълнени с обяснения в любов. Абе обичаш го, ясно. Ама стига с тия мемета. Дори в момента четеш тази статия в отчаяни опити да разбереш как е възможно някой човек да се справи с липсата на концентрация, вместо да учиш за класното по математика. Горкичкият. Спокойно като изключиш телефона си, ще си научиш не за 4, а за 1 час, защото няма през един абзац да преглеждаш сторита в инстаграм или да отговаряш на съобщения. Добре, хайде, пет сторита ти отпускаме. Но не повече. Хубаво. Шест. Шест казах! Стига.

Награждавай се
Как да се мотивираме лесно? След всяка прочетена страница или след всеки научен урок се награждавай, като си хапваш по една шоколадова бонбона или си дадеш 10-15 минути почивка. Но почивката не включва стоене на телефона или компютъра, защото това няма да те разтовари, а ще те изкуши и отново ще те пренесе до края на деня в своя метафизичен свят. Почивай си като правиш нещо, което те прави щастлив и те разтоварва – четене на любима книга, писане на стихотворения, рисуване, пеене, пиене на чай или кафе. Дори и 5-минутното лежане е едно страхотно разтоварване. Не пренебрегвай почивката, защото без нея ще burnout-неш и ще забравиш всичко, което си научил до момента. Главата ще те боли и вътре ще бъде пълна каша. Не искаш това да се случи, нали? Ако си мислиш, че да учиш 3 часа без почивка е по-добре отколкото 4-5  часа с почивки и ще спестиш време, не се заблуждавай. Само ще си докараш главоболие. Няма смисъл да пренатоварваш мозъка си. Решението е – учене, почивка, учене, почивка..

Влез в роля
Всички сме наясно, че учебният материал не е толкова интересен колкото ни се иска. Не е дори близък до нашите представи за това какво е интересно. Но има начин, чрез който ще усвоиш сухия материал по-бързо и по най-интересен начин. А именно влизането в роля. Какво имам предвид ли? Когато учиш даден урок си представи, че това не е просто безинтересната тема за комунизма в България, а е сценарии за някой много известен сериал, за чиято главна роля си кандидатствал. И всеки път, когато го разказваш си представяй , че си на снимачната площадка и всички очакват твоите думи. От това зависи работата ти и дали ще те изберат за следващ филм. Доста интересно, нали? Сега отивай и грабни главната роля в своя сериал „Стереометрията“.
И накрая, ако успееш да направиш всички тези работи, кажи как, понеже ние не можем.