Вижте кое е най-старото дърво в България и къде се намира

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Колко годишно според вас е най-старото дърво в България? Подсказка: То е живяло повече от вас, вашите майки и бащи, баби и дядовци, прабаби и прадядовци взети заедно и умножени по 5!

То е на цели 1700 години. То дори не е най-старото широколистно дърво в България, а най-старото в цяла Европа. То е от семейство дъбове и се намира в село Гранит, в Старозагорския район. За съжаление, то не привлича толкова много туристика като Байкушевата мура или Секвоите, но също има туристи, които идват в този регион само заради него. Добрата новина е, че се появи и на картите на националните туристически обекти, а доскоро не съществуваше там.

Годините му са научно доказани през март 1982 г., когато чрез изследвания е установено, че дървото е на 1637 години. Това означава, че някой е посадил семето и то е покълнало около 345 г.

"Старият дъб", както го наричат ​​още в България, е високо 23,40 метра. Данните от измерването му дават следните резултати: диаметърът на ствола е 2,38, обиколката на ствола е 7,46 (на височина 1,30 от Земята), а хоризонталната проекция на короната е 1017,36 кв.м. 

През декември 1967 г. Министерството на горите и горската промишленост обявява дъба за защитен обект „Вековно дърво”.

За съжаление, през поледните 20 години то не е същото като преди - изглежда изсъхнало и бавно умиращо. Днес има само един изсъхнал ствол с няколко живи клона. През 1969 г. най-старият клон от северната страна на дървото се чупи. През 1983 г. се работи по укрепване на хоризонталните клони с помощта на дървени конструкции, които три години по-късно са заменени с бетон.

Този вековен дъб е запазен както с усилията на природата, така и с труда на човека и отразява връзката човек-природа.


Как да се грижим за подобни вековни дървета?

Собствениците,  в чийто имот се намира дървото се грижат за състоянието му. Всичко се съгласува с РИОСВ, дори ако искаме да се качим на него или да откъснем едно листо. При целенасочено увреждане инспекцията може да наложи сериозни глоби.