Защо има пари за Нотр Дам, пък няма за деца, следени от лешояди?

icon
Sofialive.bg

След като онзи ден социалните мрежи подгизнаха от сълзи за горящата катедрала Нотр Дам, не минаха и няколко часа и плочата бе сменена със „Защо корпорациите дават стотици милиони за някаква катедрала, а не дават за децата в Африка?” Някак се очакваше, защото живеем в епохата на вечното недоволство и невъзможната угодия. Но може би е редно да си кажем няколко тегави истини, за да се млъкне с гнусното лицемерие от всички страни.

Като за начало, няколко собственици на редица големи компании (L’Oreal, Total, LVMH и други) дариха по 100-200 милиона евро за възстановяването на историческата катедрала. Но възхищението от даренията продължи горе-долу 6 минути и 39 секунди, след което навсякъде плъзна една снимка на Кевин Картър от 1993-а година, изобразяваща колабиращо от глад африканско дете, следено от безмилостен лешояд. И върху снимката – лозунги за това колко са лицемерни корпорациите – защо не дадат 100 милиона за гладуващите деца, ами дават за някаква си там църква, за да се „кланяме на фалшивите си богове”?

Тук веднага правя вметка – аз не съм религиозен, даже смятам съчетанието между глупост и религия за едно от най-опасните в света. Но за да определиш катедралата Нотр Дам като просто поредната църква, някакъв си там кичозен символ на католицизма – трябва да си доста прост, без извинение. Тя отдавна е надминала дори гигантскоро си религиозно значение и се е превърнала в исторически, архитектурен и културен паметник с несравнима значимост не само за Франция, а и за цивилизования свят като цяло. Изяснихме ли го това? Наистина ли имаше нужда? Добре.

Кой обаче е истинският лицемер в случая? Първо на първо, кои са Сульо и Пульо, че да казват на корпорациите за какво да си даряват парите и за какво не? Може да са всякакви, може да го правят, защото е значимо за тях, може да е за реклама, може принципно да са ужасни хора и да експлоатират човешки труд – в случая важното е, че дават стотици милиони за реставрация на катедралата и че спокойно можеха и да не ги дадат. Това си е тяхно право, тяхна работа. Второ, кой от десетките хиляди недоволни под постовете в социалните мрежи си отдели от залъка, за да даде пари на гладуващите деца в Африка? Не говоря за стотици милиони – говоря за 1 лев. Кога последно пуснаха нещо повече от жълтите си стотинки в урните за дарения? И от какво точно се възмущават, наистина? Не ми се почва дори темата, че под въпросната снимка с колабиращо африканско дете се възмущават хора, които по собствените си фейсбук стени наричат чернокожите хора „маймуни”. Не ми се подхваща и темата с псевдоправославните „миряни”, които са християни само когато им изнася. Това или даренията на корпорациите е по-лицемерно? Или може би дори е добър знак, че хората забравят за расизма си, когато видят страдащ човек от друга раса?

Най-важното обаче е, че възмутените граждани обвиняват „цивилизования свят”, задето не помага на гладните дечица в Африка. Само че... хайде да проверим фактите! Кратка справка сочи, че даренията за нуждаещи се държави само от страна на ЕС и САЩ възлизат на над 120 милиарда (не милиона) долара, а само Бил Гейтс и съпругата му са дали вече повече от милиард долара в помощ на Африка. Същият този цивилизован свят, който, с всичките си плюсове и минуси, неспирно дарява пари за различни каузи и няма кой на кого да каже за какво да си ги дава. С риск да се повторя – „Парижката Света Богородица” е културно наследство за целия цивилизован свят, не само за парижани.

Сериозно, каквото ви е на сърце – за това дарявайте. Ако искате сега да дарите за ремонт на занемарена православна църква или приют за животни, а аз ви плясна през ръката и кажа „Не, ще дариш за дом за възрастни хора и деца-сираци!” – как ще се почувствате? Да, всички тези каузи имат значение. Но може би някоя от тях има по-голямо значение за вас от другите. Няма кой да ви осъди, че не дарявате за другите, колкото и да се опитват да ви вменяват вина. Решението къде (и дали изобщо) да дарявате е ваше. Само не бъдете лицемерни.

И хайде сега за финал да се възмутим защо се дават чак толкова много пари за Африка, искате ли? Тююю, на мен ако ми дадат 120 милиарда ехеее, ше ям и ше пия поне три дни с целата рода, бай ти Панчо две прасета ше заколи, от лютата ракия ше извади, ама не – парите ги дават там на некви негри, пу, да ги изедат лешоядите дано!