Групата Abandoned Crew, която изследва изоставени сгради: Тръпката от неизвестното те завладява

icon
Sofialive.bg
Източник: Abandoned Crew

Abandoned Crew са група младежи, които влизат в изоставени сгради из цяла България, че от скоро и извън нея (главно по тъмно) и ги изследват, търсят останки от историята на обекта и често ги намират в изоставени предмети, табели, мебели... В няколко от тях се натъкнаха на необясними явления, които до ден-днешен, по техни думи, не могат да си представят от къде са дошли. От тях научих, че ако вътре има вестник, годината на неговото издаване, в повечето случаи ни дава информация за времето, от което е изоставена сградата. Нарочно не споменават точната локация, на която се намират, от съображения за сигурност.

Важно е да посочим, че те не чупят, не разрушават нищо, а само разглеждат, документират видяното и го качват в своя Youtube канал

Дали вярват в паранормалното, случвало ли им се да се натъкнат на някои свръхестествени явления в изоставените сгради, които изследстват и вярват ли в духове? Решихме да се свържем с тях и да ги попитаме лично. Ето какво ни отговориха:

Как бихте нарекли това, с което се занимавате? Ghost hunting (ловене на духове), търсене на паранормални явления или просто разглеждане на изоставени места с цел да разберете повече за тях?

В нашия канал се занимаваме с Urban Exploration (Urbex), което всъщност означава изследване/разглеждане на изоставени сгради с цел опознаване на историята на сградата или с цел заснемането на останалото от историята на постройките. Отделно от това, съвсем наскоро направихме видео от всеизвестното село Шишенци, за което се разказват паранормални истории и легенди, но това не е главната тематика на канала.

Някои хора биха казали, че си губите времето и няма никога да се натъкнете на нещо свръхестествено и необичайно, освен ако не е режисирано. Вие какво ще им отговорите?


Нашата главна цел не е да създаваме сензации или нещо подобно. Главната ни мотивация за видеата е това да си прекараме забавно, да предизвикаме себе си и да изострим сетивата си на максимум, защото в тъмното и неизвестното тръпката е изключително голяма и различна сама по себе си. Режисираме видеа само понякога и то с цел да разнообразим съдържанието на канала около Хелоуин. Пример за това е видеото ни за Слендърман, което доби голяма популярност, въпреки шеговития тон в цялата продукция.

Сами ли измислихте идеята да влизате в изоставени сгради и да показвате всичко това на камера или се вдъхновихте от някой друг влогър?

Интересен факт за нас е, че всъщност ние от много години ходим по изоставени места, но едва от средата на 2020 година започнахме да заснемаме приключенията си и да ги качваме в Youtube. Началото на канала бе съвсем като на шега. При поредният ни поход до изоставена сграда, нашият оператор (Ангел Павлов) си беше взел камерата и започна да снима видео на случаен принцип. След като се прибрахме го изгледахме, показахме го на няколко наши приятели, които харесаха идеята и ние взехме, че се надъхахме да го качим в нета.

Вие самите вярвате ли в свръхестественото?

Разделени сме на две в нашият екип относно тази тема. Двама от нас са силни привърженици на свръхестественото и паранормалното, а останалите двама са крайни скептици. Честно казано, именно това разделение поражда доста интересни дискусии, които разискваме пред и зад камера.

Към момента имате над 32 000 последователя във вашия Youtube канал. Очаквахте ли цялата тази подкрепа тайничко или не сте се задълбочавали толкова?

Ако трябва да сме честни, никой от нас дори и в най-смелите си мечти не е предполагал, че можем да достигнем до толкова голяма (поне по нашите разбирания) аудитория. Първите 1000 последвателя бяха голям повод за празник и радост. Целият тепърва започващ интерес към нас е една приятна изненада, която не може се сравни с нищо.

Разкажете ми за случай, в който сте щели да напълните гащите от страх наистина.

Може би най-запомнящата се случка бе от Ноември миналата година. В една прекрасна вечер решихме да посетим една огромна изоствена хижа високо в Стара Планина. Всичко вървеше по план, успяхме да се промъкнем в сградата през една малка дупка и започнахме с видеото, както всеки един път. Уви, няколко минути след влизането ни, чухме един изключително странен и силен звук, наподобяващ ръчна сирена. Моментално излезнахме от сградата и започнахме да се оглеждаме за обители или охрана. След като се успокоихме малко, стигнахме до заключението, че това е било един вид охранителна система. Именно заради това решихме да разгледаме сградата отвън за разни датчици, кабели и други следи от например СОТ система. Докато правехме този небрежен оглед, ненадейно започнахме да виждаме разни движещи се сенки из големите помещения на хижата, както и странни звуци на мърдащи стъкла изпод нечии крака. Това бе моментът, в който решихме, че нашите приключения за тази вечер приключват и ще се върнем на следващия ден през деня, за да използваме дневната светлина в наша полза. Когато се върнахме през деня, отново чухме този звук и всъщност разбрахме, че в сградата има датчик за движение, който задейства алармена система. Нямаше и помен от странните сенки, за които и до ден-днешен нямаме логично обяснение.

Защо предпочитате да влизате в изоставените сгради по тъмно?

Чисто и просто цялото преживяване е коренно различно. Всичко изглежда много по-зловещо, много по-интригуващо и тръпката от неизвестното те завладява. Имаме и доста голям брой видеа, снимани по светло, в които наблягаме върху заснемането на архитектурата и размера на самият обект, в който се намираме.

Тъй като сградите, макар и изоставени, все пак са нечия собственост, някога имали ли сте проблем с полиция или собственици на сградата, която разглеждате?

За щастие, проблеми с полицията не сме имали никога. Но пък за сметка на това, сме имали доста срещи с частни лица, охраняващи някои от обектите, които сме посещавали. Пример за това са една изоставена военна база в североизточна България, една детска градина, намираща се в гората, както и въпросната хижа, за която разказахме вече.

За щастие, хората, които охраняват тези обекти са доста разбрани, когато научат нашата цел на посещение. Отношението на охраната се променя коренно, когато им обясним, че ние просто заснемаме обектите без да рушим и чупим, както правят повечето хора...

Кое е най-страшното място, което сте посещавали до момента?

За нас, лично, едно от най-зловещите места, на които сме били е най-голямата изоставена белодробна болница на Балканите. Мястото бе изключително огромно, внушително и до голяма степен запазено. Именно от тази локация имаме видео, в което прекарваме цяла нощ в сградата. Чувството да обикаляш тъмните коридори на това огромно здравно заведение, пълно с апаратура, документи, кръвни проби, токсични отпадъци и безброй празни болнични легла, е неописуемо.

Случайно да сте се вдъхновили от сериала Supernatural ("Свръхестествено")?

Ние сами сме си вдъхновение относно обработката и формата на видеата ни. Единствено специалният ни празничен епизод за "Сендърман" бе вдъхновен по модела от филма "The Blair Witch".

Колко често ви пишат деца и малко по-възрастни с молба да търсят свръхестествени явления с вас? Какво им отговаряте?

Доста често се случва. Може би всеки ден. Но на почти всчики отказваме, защото ако вземем някого с нас, то автоматично неговата безопасност става наша отговорност. Взимаме с нас единствено и само хора, които познаваме лично независмо дали са наши приятели или почитатели.

Обикаляли сте изоставени сгради и извън България. Какво намерихте там?

Имахме специално пътешествие до Гърция миналия Октомври. Главната дестинация, която заснемхме бе изоставена военна база на НАТО, намираща се в най-високата точка на остров на Лефкада. Втората ни дестнация бе най-наклонената изоставена сграда в света, която се оказа, че е изоставена църква. Това бе една от най-любопитните локации, на която сме били през живота си. Сетивата ти се побъркват изцяло от наклона, а самата архитектура на сградата беше просто невероятна. Интересен факт е, че изоставените сгради в Гърция са в пъти по-запазени от тези в България. Според нас този феномен се дължи на манталитета на хората в чужбина, които явно ценят историята си повече от нас.

Имате ли планове да разширите обхвата на сградите, в които влизате и да отидете в много по-далечни страни, например?

Имаме такива планове, да. Имаме намерение да пътуваме до Франция, Румъния, Албания. Също така имаме желание да посетим може би най-интересният изоставен обект в целия свят, а именно една огромна изоставена космическа совалка, която се намира в Казахстан.

Издайте малко - какви клипове снимате в момента, какво да очакваме?

В момента планираме доста голяма колаборация с други два Youtube канала. Смятаме, че ще се получи доста интересна продукция. Успоредно с това ще снимаме и нови режисирани от нас продукции по случай тазгодишния Хелоуин. Междувременно имаме подготвени тепърва за качване вече заснети 7 видеа, някои от които ще държат зрителите на тръни през цялото време.

Нещо за финал, което бихте искали да споделите?

Бихме искали да приканим всеки един човек, който желае да посещава такива изоставени и опасни места - да внимава на първо място и да бъде супер предпазлив. Безопасността е най-важна. Също така бихме подканили хората да не влизат в частни обекти и имоти, защото ние може да сме имали късмет, но те могат и да нямат. И накрая, но не на последно място, ви МОЛИМ да не рушите и малкото останало от нашата история.

Абонирайте се за нашия канал за да си спестите доста главоболия, но все пак да имате възможността да изживеете тръпката от непознатото.

 

Интервю на Илиана Симеонова