УзанаПолянаФест 2013
УзанаПолянаФест 2013 УзанаПолянаФест 2013 УзанаПолянаФест 2013

УзанаПолянаФест 2013

Добри хора със зелени идеи (и обратното)

От няколко места до ушите ни достига информация, че този уикенд (12 - 14 юли) лудницата ще е в подножието на връх Исполин, на 22 километра от Габрово. Някои източници дори говорят за „постузанска депресия" - състояние, което се наблюдава у градски субекти след завръщането им от УзанаПолянаФест. А всички отзиви от първите две издания на „зелените идеи в действие" се характеризират с една ключова фраза - хората, които се събират на тази поляна, са добри. Земни и благи. И ти е хубаво дори само поради факта, че си сред тях.

При положение че притежаваш това изключително рядко качество, леко на втори план остава конкретната ти богата и пребогата фестивална програма, шатрите на изложителите, арт ателиетата, презентациите и дегустациите, игрите и приключенията.  Достатъчно е в кадъра да ти влязат свободно препускащи коне, десетки думкащи в един ритъм барабани, баби в носии и младежи с дредове, които си приказват като стари приятели, кошници от всички краища на България, пълни със здраве, каменни пещи, в които се пече собственоръчно замесен хляб, и много, много деца, които, да, прощавай за клишето, но са бъдещето и е някак успокоително да видиш, че растат съвестни земляни.

uzana_2_720_01

На нас обаче работата ни е да бъдем конкретни, така че смятаме да минем авансово през основните зони на УзанаПолянаФест 2013 и да набележим едно-друго. Като например откриването, което е от 17:30 в петък (12 юли) и, очевидно, изисква да се чупим от София рано-рано, но е толкова красиво, че няма как - спасителният център Зелени Балкани пуска на свобода поредната си група диви и щастливи пернати пациенти. Половин час по-късно пък е Drum Circle Libera, в който ти дават ударен инструмент, настаняват те в общия кръг и оттам нататък - така ни казват всички, които са го пробвали - стават някакви луди шамански работи (само се регистрирай предварително тук).

На същата Голяма сцена ще се наблюдават още и дервишки танци, и ревю на дрехи от отпадъци, и Рафи и Остава, и Оратница и Bom Bok Orchestra (екс Тъпани и гайди) с техните диджеридута, кахони и каба гайди. Всичко това си е супер, разбира се, но да не се отклоняваме от генералната цел на фестивала.

uzana_12_800

Затова вървим към Еко академията и Дзен центъра. Първата е теоретична и практически ориентирана шатра, под която ще се засягат теми като корпоративна социална отговорност (обаче под формата на игра), как да процедираме при среща с диво животно по време на излет, как да използваме слънчевата енергия в най-обикновеното си домакинство (район Оборище споделя опит), как да компостираме с червеи и бактерии вкъщи и още куп полезни сведения, чието разписание може да прегледаш тук.

Вторият притегателен център от една страна се съсредоточава върху йога, всевъзможни техники за самозащита, медитация и самолечение, плюс артистични елементи като контактна импровизация и съвременен танц. От друга обаче проявява силен кулинарен темперамент и на нас ни е просто невъзможно да го подминем.

За био прополиса и млечицето (заедно с кошер за наблюдаване поведението на пчелите), за сирената с билки и домашното масло, за мътеницата от редки местни породи и палачинките с пъдпъдъчи яйца - ясно, ще носим голямата торба. Но когато вегетарианци ни канят на V-кебапчета, нещо в нас започва неудържимо да отделя стомашни сокове. И това е мисълта за пресни зеленчуци в специална марината, ориз, нахут и азиатски сосове, увити в оризова хартия. На балкански узански фест, ако може да си ги представиш.

uzana_10_800

В програмата фигурират също 36 маймуни с мултимедийно парче от петия ПроТекст, прожекция на Нигерия кърви петрол на Генади Кондарев, работилници за покълващи картички със семена, плъстени бижута, рисуване на татуировки с плод, наречен Джагуа, и изобщо, както вече споменахме - пребогат избор за нещоправене, слушане, гледане и хармонизиране. Точно каквито са и опциите за телепортиране и настаняване по палатки, хотели, хостели и къщи в региона, с които може да се запознаеш тук, преди да стегнеш раницата.

Текст Елена Друмева / Фотография УзанаПолянаФест

Коментари

Друго от фестивал

2016 - годината, в която рокът не умря

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Бразилско късометражно кино в София

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Тошка Иванова - „По колко пъти на ден не умираме“

Тошка Иванова - „По колко пъти на ден не умираме“

Една книга за смъртта и за умението да се живее

От общината