Wintersun

icon
Sofialive.bg

Умишлено или не, но Яри Маенпаа (или както там се произнася фамилията Mäenpää) превърна бандата си Wintersun в почти митично създание за хеви/фолк/мелодет феновете. След като напусна основната си банда Ensiferum през 2004, тъкмо когато вече бяха спечелили сърцата на феновете на викингския фентъзи метъл, той обяви, че работи върху албум с новия си проект Wintersun. Дебютният им едноименен запис веднага придърпа голяма маса последователи, като Яри поизостави фолк метъл звученето на предната си банда и се насочи към по-пауър, мелодик дет и симфонично звучене.

wintersun image

Първият албум всъщност отнема цели 7 години - Яри започва работа по него още през 1997, преди да се присъедини към Ensiferum, но военната му служба, операцията след туберкулоза и натовареният график на групата му пречат да завърши дебюта на Wintersun преди 2004.

Въпреки че опитва да държи Wintersun като страничен проект, през 2004 Яри е принуден да напусне Ensiferum и концентрира енергията си във вече новата си основна банда. Идва време за втория албум - Time, за когото русият музикант още през 2005 твърди, че ще е дълъг над един час и ще е концептуален. Освен това, амбициозният Яри иска комплексен и пищен запис и първоначално планира песните да се запишат на 200 писти. Следват редица забавяния, трудности и перипетии и накрая става ясно, че Time ще бъде разделен на две части, като първата излиза през 2012. За втората още не е ясно кога ще излезе.

wintersun image

През юли тази година, изненадващо Wintersun издадоха третия си албум, който обаче е извън концепцията на Time и се казва The Forest Seasons. Лидерът на бандата Яри Маенпаа твърди, че вдъхновението за песните е дошло от Четирите годишни времена на Вивалди.

На 6 октомври Wintersun ще дойдат за пръв път в България, с концерт в клуб Mixtape 5. Компания ще им правят сънародниците им Whispered (на втората снимка горе), които от няколко години впечатляват публиката на различни метъл фестивали със самурайска визия. Последни в афиша (и първи по ред на излизане) е италианската мелодет бригада Black Therapy (на третата снимка горе).


Програмата за концерта е следната:

19:00 - Врати/начало
19:30 - Black Therapy
20:20 - Whispered
21:30 - Wintersun
23:00 - очакван край

Билети по 40 лева от Eventim и 50 в деня на концерта