Септември е най-пъстър в Пловдив

Септември е най-пъстър в Пловдив

Най-интересното от първия есенен месец в Пловдив

Пловдив е задължителен през септември. Когато солта от морето по кожата се е стопила, а въздухът пари някак по-поносимо, значи е дошъл месецът, в който градът е най-очарователен и жив. Този път имаме чувството, че над тепетата се е изляла чашата на изобилието. Направихме селекция на най-интересните събития доста трудно, и то с уговорката, че очевидно няма да прекараме само един уикенд в Пловдив.

Мастър клас за загрявка
Като за начало, темпераментният англичанин Рони О`Съливан ще дели маса със шотландския боец Стивън Хендри. Двубоят на 5 септември ще бъде зрелище, каквото само майстори на снукъра с куп световни титли и рекорди могат да предложат. Двамата джентълмени водят люто съперничество от повече от 20 години, когато О`Съливан, тогава 17-годишен и далеч от прякора Ракетата, сразява Златното момче Хендри на финала на домашното британско първенство (което си е доста сериозно).

Да, Рони и Стиви имат още бойни спирки в България, но Градът на тепетата предлага достойно продължение още на следващия ден след мача. Говорим за Plovdiv Beer Fest с международното участие на Пилцнер, Ейл и цяла плеада конкуренти на жаждата от категорията „пенливи“. Бирата вече се изстудява, а за вас остава дилемата от кой точно кран ще си налеете течно злато.

Междувременно, ако ви се хапва или приготвя домашна лютеница от истински домати и чушки, не пропускайте култовия Празник на домата в село Куртово Конаре. Село лежи на пътя на язовирите Пловдив - Девин, малко преди да се гмурнете в полите на Родопа. Там пред всяка къща се продават розовите суперзвезди от сорта Биволско сърце и Гигант. Разбира се, търговията ще продължи много след 10-септември, когато фестивалът свършва.

Трите Нощи
Няма да влизаме в подробности за програмата на Нощта, просто защото накъдето и да се обърнеш, все ще намериш нещо интересно. Или просто тълпата ще се повлече там, където трябва. Великото преселение на народите с код „айляк“ ще бъде в рамките на 3 дни (15-17 септември). Нощта, или по-точно нощите, изкушават не само софиянци, а цяла Южна България (може би и Северна) с безплатни музеи, изкуство за всеки вкус, уютни заведения и безкрайно въртене по оста Главната - Капана - Стария град.

Ако се отклоните малко встрани от Млечния път на галактиката Пловдив, по-точно към Дом на културата „Борис Христов“, през следващия уикенд ще откриете цяла нова вселена - авангардно танцово изкуство на световно ниво.

One Dance Week - един робот и още много
Фестивалът за съвременен танц и пърформанс празнува 10-ти рожден ден, а на 23 септември фанфарите гръмва не кой да е, а робот с механична ръка, който всъщност се явява едно от най-пипкавите достижения на роботиката. Вместо да произвежда германски лимузини във фабриките, инженерното чудо KUKA, с неговите почти 800 килограма и безгрешен ум, ще танцува грациозно като професионалист заедно с тайванския майстор - хореограф Хуанг Юи. Билетите за спектакъла струват колкото едно возене с автобус до Пловдив, че и по-малко. Подобно нещо може да се види много рядко, така че ви съветваме да се възползвате.

Фестивалът на танца е отлична идея, защото след като напълните очи с дуета между човек и робот, само на десетина минути ходене през Градската градина ви очаква друг агент-провокатор. Идва от Античността и се слави като еликсир на живота.

Полъх от миналото
Във Военния клуб ще бъдат подбрани специални вина от 40 горди български изби, които съхраняват може би най-древната традиция в региона на Пловдив - производството на вино. Дегустацията е задължителна по време на Wines of the Ages - първият вино тестинг в Пловдив, който пък ще съвпадне с рок фестивала Sounds of the Ages. На античния театър ще излязат легендите Marillion, Manfred Mann’s Earth Band и Evin Townsend Project.

Миналото ще получи нов прочит на 24 септември, когато хореографът от Чехия Вера Ондрашикова ще потопи публиката в личната история на един м­ъж „преди“ и „сега“. Танцовият спектакъл „Гайд“ изобилства от визуални ефекти r показва как би изглеждало пътуването във времето, ако съществуваше наистина, а именно  - окъпано в много светлина.

Последният шанс за пловдивски септември е концертът на всестранния талант Иво Димчев, който ще изпее пред родна публика песните от първия му студиен албум „Скулптури“. Това ще се случи само седмици след официалната, и то доста успешна премиера в култовия Фолкстеатър във Виена. Иво не идва сам, защото живата музика ще бъде съпроводена, разбира се, с танцова хореография. Каква точно - предстои да видим.

Чаровният Пловдив има още много примамки, за да ни улови през септември. А и не е нужно - просто ще бъдем там.

Коментари

Още от категорията

Craft Beer. Craft Food.

Крафт бирите превземат сърцата ни, а родните пивовари - менюто на ресторант Aubergine

Are you OK, bro?

Социално ангажирани брадатя

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

Най-четени!

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Виж новия клип на Бьорк

Албумът Utopia излиза другата седмица

Исус Христос-Суперзвeзда в София

Оригиналният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър за пръв път у нас догодина

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

Sofia Beats

Новият лейбъл стартира с парти на 22 ноември

Lacuna Coil

Италианската готик метъл група с два концерта в София

От общината