Качамак с гъби и кашкавал по специална рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

царевичен грис - 1 ч. ч.

вода - 3 1/2 ч. ч.

сол - 1 ч.л.

олио - 3 с.л.

гъби - 200 г

праз - 1 стрък


масло - 1 с.л.

кашкавал - 150 г

пармезан - 30 г

сол

черен пипер

масло - за намазване на гювечетата

 

Начин на приготвяне:

  • Почистете и нарежете гъбите и праза.
  • Загрейте малко олио и запържете първо гъбите за няколко минути.
  • След това добавете праза, както и сол и черен пипер на вкус.
  • Гответе още 2-3 минути, след което махнете от котлона.
  • Пригответе качамака.
  • Загрейте водата до степен на завиране с лъжичка сол и олио.
  • Щом заври, прибавете царевичня грис и бъркайте, докато се сгъсти.
  • Ще отнеме не повече от минута-две.
  • Към готовия качамак прибавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи.
  • Нарежете кашкавала на не много едри парчета и прибавете половината от него в качамака.
  • Намажете 2 гювечета с малко масло и разпределете в тях качамака.
  • С лъжица оформете малка вдлъбнатина и я напълнете със запържените гъби.
  • Отгоре разпределете останалия кашкавал и малко пармезан.
  • Сложете гювечетата във фурната да се запекат за 15 минути на функция грил.