Как да се отпуснем напълно и да релаксираме без никакво усилие? Лесни техники за премахване на стреса

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Проучванията показват, че стресът може да причини около 50 отрицателни последици за здравето, засягащи психическото и физическото състояние на човека. Всеки от нас се чувства сънлив, изтощен и прекалено емоционален без причина от време на време. Оказва се, че причината може да е стрес.

Събрали сме полезни упражнения, които ще ви помогнат както да се отървете от физическата болка, причинена от стреса, така и да предотвратите стреса на първо място.

Какво можете да направите, за да се отървете бързо от физическата болка?

1. Вземете горещ душ

Топлата вана може да помогне за освобождаването на ендорфини, да подобри дишането и дори да помогне за контрола на кръвната захар и кръвното налягане. Освен това едночасова гореща вана може да изгори до 140 калории.

2. Използвайте кубче лед

Можете да облекчите зъбната болка с кубче лед. Започнете, като го държите от същата страна на тялото като болния зъб. След това го втрийте между палеца и показалеца си за 7 минути или докато почувствате изтръпване.


3. Масаж на краката при болки в кръста

Практиката за стимулиране на специфични зони на краката и ръцете за облекчаване на болката се нарича рефлексология. Учените спорят за ефективността на рефлексологията. Няколко проучвания обаче потвърждават, че рефлексологията помага за облекчаване на болката в тялото, причинена от стрес.

Изследванията показват, че стимулирането на определени области на стъпалото помага да се предотврати хроничната болка в гърба дори по-добре от обикновения масаж.

Процес на масаж:

Започнете с капване на малко масло за тяло върху крака си. След това започнете да движите палците си от петата към пръстите на краката, като се концентрирате върху свода. Движете палците си многократно по този начин в продължение на няколко минути.

4. Масаж на лице

Напрежението в лицето е друг симптом на стрес. Може да се прояви като болка в челюстта, скърцане със зъби, треперене на устните или болка във врата. Няколко лесни масажни техники обаче ще ви помогнат да освободите лицето си от дискомфорт.

Процес на масаж:

1. Точно както в предишния случай, започнете масажа, като капнете масло върху лицето си.

2. С пръсти и длани масажирайте лицето си, като се движите от брадичката нагоре, масажирайте и скулите нагоре.

3. Правете кръгови движения около очите, издърпвайки долния клепач нагоре и около слепоочията.

4. Стиснете носа си и движете пръстите си нагоре и надолу.

5. Леко потупвайте кожата по цялото лице.

6. Масажирайте врата си, като движите дланите си отдолу нагоре.

5. Ароматерапия

Ароматерапията е лечение, което използва естествени аромати за подобряване на физическото и психическо състояние. Има около сто етерични масла, използвани в ароматерапията и всяко има свои специфични характеристики и предимства. По-долу са нашите топ 3 избора.

Топ 3:

1. Масло от валериана: има релаксиращи свойства и обикновено се използва за борба с безсъние и нервно напрежение.

2. Масло от бергамот: бори се с тъгата и мъката и е много полезно при стрес. Като приятен бонус, това масло също помага да се отървете от пъпки и акне.

3. Майорана: използва се при стрес и тревожност и помага за облекчаване на болки в тялото и главоболие.

Как да го използвам:

Независимо от вида етерично масло, което избирате, процесите на прилагането му са еднакви: можете или да ги вдишвате директно от бутилката, да ги използвате по време на масажите, описани по-горе (Не забравяйте винаги да четете указанията на бутилката, преди да използвате етерично масло директно върху кожата ви, защото някои от тях могат силно да я изсушат или да имат други негативни странични ефекти), или закупете дифузер, който ще разпръсне масла във въздуха.

6. Дъвчете дъвка

Неочаквано решение, което може да ви помогне да облекчите безпокойството, причинено от стрес, е дъвката.

Учените направиха проучване и откриха нещо интересно. Те разделиха 50 доброволци на 2 групи. Едната група била помолена да дъвче дъвка два пъти на ден, докато на другата група било казано да живеят нормално и да не използват дъвка през този период. След 2 седмици групата, която дъвче дъвка, показа значителна разлика в сравнение с тези, които не дъвчат.

7. Масаж на ръцете

Друго средство, което можете да използвате за облекчаване на напрежението в тялото, е масажът на ръцете. Само няколко бързи и лесни стъпки ще ви накарат да се почувствате по-добре.

Процес на масаж:

1. Изпънете пръстите и дланта навън, като се уверите, че усещате разтягането в цялата си ръка.

2. Стиснете кожата между палеца и показалеца и нежно я масажирайте, като правите кръгови движения.

3. Плъзнете палеца си от центъра на дланта към основата на всеки пръст.