Кюфтета по чирпански на фурна

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

за кюфтетата

кайма - 1 кг

яйца - 1 бр.

кимион - 1 ч.л. млян

черен пипер - 1 ч.л. млян

сол - на вкус, ако е нужно


брашно - за овалване

за соса

лук - 2 глави големи

моркови - 2 бр.

чушки - 2 бр.

домати - 2 бр. големи

картофи - около 1 кг

чубрица - 1 ч.л.

черен пипер - на вкус

магданоз - за поръсване

 

Начин на приготвяне:

1. Замесете каймата много добре с останалите подправки за нея и я оставете настрани.

2. В тава налейте олио и запържете последователно лекo ситно нарязани морковите на шайби, картофите, нарязани на по-едри парчета, пиперките - на ивици и прибавете смлените домати, варите за около 5 минути и премахнете тавата от огъня.

3. В тенджера налейте 1.5 литър вода и дафинов лист 1 бр., оставете да заври на силен огън.

4. Оформете кюфтета от каймата, оваляйте ги обилно в брашно и ги пуснете едно по едно във врящата вода, оставете да поврат около 20 минути.

5. Извадете кюфтетата с решетъчна лъжица и ги подредете в тавата равномерно върху соса.

6. Залейте кюфтетата по чирпански с бульона им, поръсете със сол на вкус, чубрица и черен пипер на вкус, поставете ястието във предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до готовност на картофите.

7. Извадете тавата с готовото ястие и поръсете със ситно нарязан магданоз.

 

Приятен апетит!