Напълняваме, защото не спираме да повтаряме тези грешки

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Затлъстяването е епидемия, от която всички искаме да избягаме. Ето защо, ако имаш няколко килограма в повече, желанието незабавно да ги свалиш, може понякога да доведе до допускането на грешки. При цялата дезинформация, на която можеш да попаднеш в интернет и в прекаленото усърдие да постигнеш целта, е възможно да допуснеш грешки в храненето, които да доведат до допълнителни проблеми.

За да изградиш балансирана диета, трябва да внимаваш за тези грешки в храненето. Много е възможно ти също да допускаш някои от тях.

1. Да си мислиш, че всички калории са еднакви

Не всички калории са еднакви, има добри и лоши. Калориите, които приемаш, докато ядеш зеленчуци са добри, а калориите, приемани, докато ядеш голям бургер например, са лоши. Това е така, защото количеството на отделяния от организма инсулин зависи повече от вида на калориите, които консумираш, отколкото от тяхното количество.

2. Да избираш само нискомаслена диетична храна

Преработените, нискомаслени или “диетични” храни често се считат за идеален избор, когато става въпрос за отслабване. Това обаче не винаги е вярно. Много от т.нар. Здравословни храни често са пълни със захар, която подобрява вкуса им.

Следователно, вместо да те засищат, храните с ниско съдържание на мазнини са по-склонни да засилват апетита. По-здравословно е да избираш комбинация от питателни хранителни продукти, преминали минимална допълнителна преработка.


3. Да не ядеш достатъчно протеини

Протеинът е най-важното хранително вещество, що се касае до отслабването. Високо протеиновата диета подобрява метаболизма, намалява апетита и влияе положително на някои хормони, регулиращи теглото.

Приемането на повече протеини също така спомага запазването на мускулната маса при сваляне на килограми. Проучване сочи, че приемането на 0,6 – 0,8 гр протеин на 500 гр, може да помогне за контрола на апетита и да подобри цялостното здраве на тялото.

4. Липса на фибри в диетата

Добавянето на достатъчно фибри към диетата може да помогне за намаляване на апетита, като в същото време дава усещане за ситост. Фибрите също така спомагат свалянето на излишни килограми, като карат тялото да абсорбира по-малко калории от други храни.

Проучванията показват, че удвояването на дневния прием на фибри може да доведе до усвояване на до 130 калории по-малко. Можеш да увеличиш приема на фибри, като направиш малки промени в диетата си, като преминаване към кафяв пълнозърнест хляб, вместо обикновения бял.

5. Да ядеш прекалено често, дори когато не си гладен

Често ни съветват да ядем малки порции многократно през деня, ако искаме да отслабнем, а не да приемаме по-големи порции 3 пъти дневно. Това обаче не е вярно. Ако искаш да отслабнеш, трябва да се хранеш единствено и само, когато си гладен.

Това е така, защото яденето твърде често, дори и ако е на малки порции, може несъзнателно да доведе до консумацията на твърде много калории през деня.