В тялото ни има 10 точки, които ако натиснем, ще ...

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Древната практика на акупресура може да ни помогне повече, отколкото просто да ни освободи от дребни досадни здравословни проблеми като главоболие, настинки, грип и умора. Може също да ни помогне за цялостното ни благосъстояние.

Представяме ви 11 удивителни точки на натиск, които естествено ще ви помогнат да излекувате тялото и ума си. Техниките, които ви предлагаме, са специални, защото могат да се прилагат сами по всяко време и навсякъде.

Винаги обаче трябва да се консултирате със специалист, преди да опитате нещо друго.

1. Фън Чи

Препоръчва се при: главоболие, схванат врат, замъгляване на очите, световъртеж и симптоми на настинка/грип

Как да намерите: Плъзнете краищата на средните пръсти на ръцете си в пространството, където основата на черепа ви се среща с горната част на врата (което е точно на върха на гръбначния стълб). След това оставете 2-та пръста да се плъзгат един от друг, върху 2-те трапецовидни сухожилия (които ще се усещат като чифт дебели въжета под пръстите ви).

Как да приложите: Използвайте пръстите си и масажирайте мястото, което сте намерили, за 1-3 минути и направете толкова повторения, колкото желаете.


2. Джиан Дзин

Препоръчва се при: скованост на врата, мускулно напрежение и главоболие

Как да локализирате: Точката се намира на рамото ви, по средата между врата и началото на ръката ви.

Начин на приложение: Приложете натиск в посока надолу с показалеца или палеца. Ако обаче сте много напрегнати, ще ви бъде доста трудно сами да натиснете тази област, така че може да се наложи да помолите някой друг да го направи вместо вас.

3. Сан Ин Дзяо

Препоръчва се при: урологични проблеми, тазови смущения, менструални спазми и безсъние

Как да локализирате: Намира се на ширина 4 пръста над глезена (измерено от най-високата точка на глезена) във вдлъбнатината зад костта.

Начин на приложение: Приложете силен натиск върху тази точка от вътрешната страна на краката си, след което масажирайте зоната в продължение на 3 минути.

ВНИМАНИЕ: Не трябва да се използва по време на бременност.

4. Джунг Джу

Препоръчва се при: главоболие и болки в горната част на тялото

Как да локализирате: Тази точка се намира зад кокалчетата ви в жлеба, образуван от сухожилията на безименния и малкия ви пръст.

Начин на приложение: Нанесете силен натиск със страничната част на палеца и масажирайте зоната за 1-2 минути.

5. Зу Сан Ли

Препоръчва се при: стомашно-чревни проблеми, включително повръщане и гадене

Как да намерите: Намира се от обърнатата навън страна на крака ви във вдлъбнатината малко под коленете.

Начин на приложение: Поставете 2-та си пръста върху точката и ги движете с кръгови движения със силен натиск. Масажирайте 2-3 минути и преминете към другия крак.

6. Ней Гуан

Препоръчва се при: разстроен стомах, морска болест и гадене и повръщане по време на химиотерапия

Как да намерите: Намира се във вътрешната ви китка.

Начин на приложение: Масажирайте между двете сухожилия с палец или показалец за 2-3 минути. Не натискайте твърде силно и ако ви боли, това означава, че трябва да сте по-внимателни.

7. Той Гу

Препоръчва се при: главоболие, храносмилане, гадене и обща болка

Как да намерите: Намира се между палеца и показалеца.

Начин на приложение: Нанесете дълбок натиск, за да масажирате зоната в продължение на 5 минути и движете палеца си с кръгови движения.

ВНИМАНИЕ: Никога не трябва да се използва по време на бременност.

8. Тай Чонг

Препоръчва се при: главоболие, спазми, световъртеж, менструални болки и сезонни алергии

Как да намерите: Тай Чонг се намира на крака ви, на около 2 ширини на пръста над мястото, където се срещат показалеца и големия пръст.

Начин на приложение: Приложете дълбок, силен натиск с палеца си за 20-30 секунди, докато почувствате изтръпване на тази област.

9. Ин Тан

Препоръчва се за: облекчаване на стрес, напрежение в очите, главоболие, лечение на запушване на носа и синусите, лечение на безсъние и повишаване на ефективността на мозъка.

Как да намерите: Намира се на челото ви между веждите.

Начин на приложение: Внимателно натиснете тази точка с пръсти за около минута и след това отпуснете. Можете да го повторите няколко пъти седмично.

10. Лао Гонг

Препоръчва се при: безпокойство и възпаление

Как да намерите: Намира се там, където върхът на безименния ви пръст кацне в дланта на ръката ви, когато свиете юмрук.

Начин на приложение: Разтрийте двете си длани една в друга, докато усетите топлината, създадена в тях. След това поставете едната си длан върху гърдите си, а другата длан върху долната част на корема. Ще почувствате как топлината от дланите ви се прехвърля към тялото ви.

11. Ци Хай Шу

Препоръчва се при: болки в кръста, хемороиди, дисменорея и левкорея

Как да намерите: Може да се намери на ширина 2 пръста (1,5 cun) над горния край на бедрото ви. За по-добро разбиране вижте снимката по-горе.

Начин на приложение: Използвайки палците си, за да приложите натиск, масажирайте двете страни на гръбнака за 4-5 секунди. Повтаряйте ежедневно.