Тези неща, които консумирате всеки ден може би не са съвсем полезни за вас

icon
Sofialive.bg
Източник: Pexels / Pixabay

Много от нас са чували факти за определени храни, за които сме вярвали, че са истина - само за да открием по-късно, че те са били мит. Като например фактът, че ограничаването на калориите и спазването на безглутенова диета може да причини повече вреда, отколкото полза за вашето здраве. Достатъчно предизвикателство е да се опитвате да поддържате здравословно тегло и да се храните правилно, а получаването на грешна информация относно здравето и храненето може да ви даде още една причина да се тревожите.

Вижте този списък с популярни храни, които може да не са толкова здравословни, колкото си мислите.

1. Вода с лимон

Поради своята киселинност, лимонът може да влоши киселинния рефлукс, често срещано състояние, което засяга 60 милиона американци всеки месец. Киселата течност, като вода с лимон, също може да увреди зъбния емайл. Зъболекарите препоръчват да използвате сламка, когато пиете вода с лимон и след това да изплакнете устата си.

2. Чай

Повечето от нас знаят, че черното кафе може да оцвети зъбите ви, но чаят също може да повлияе на цвета на емайла ви. Тъй като чаят съдържа повече танин от кафето, дори е по-вероятно да причини дълготрайно оцветяване. Изпиването на чаша вода след чаша чай може да помогне за намаляване на оцветяването.

3. Сушени плодове


Много хора заменят бонбоните със сушени плодове, но това всъщност може да бъде доста опасно за вашите зъби. Компаниите често използват изкуствени хранителни оцветители, за да направят сушените плодове по-привлекателни, а те могат да оцветят зъбите ви. Сушените плодове също могат да намалят естествената секреция на слюнката в устата ви. Тъй като слюнката помага в борбата с бактериите, тя може да причини повече орални здравословни проблеми.

4. Сироп от агаве

Много хора, които се грижат за здравето, се опитват да избягват захарта и вместо това използват естествени подсладители. Но нектарът от агаве е силно преработен сироп и има опасно високо съдържание на фруктоза. Това може да увреди черния ви дроб, тъй като превръща фруктозата в мазнини, което от своя страна може да причини мастна чернодробна болест.

5. Нискокалорични храни

Повече от 80% от хората възстановяват теглото си, след като прекратят диетата си, и учените смятат, че нискокалоричните храни са виновни за това. Ако редовно получавате по-малко калории, отколкото тялото ви се нуждае, това води до забавяне на метаболизма ви. Тъй като тези диети обикновено са с ниско съдържание на протеини, това се отразява на мускулната ви тъкан. Вместо да ограничавате калориите, медицинските експерти препоръчват да ядете достатъчно протеини и да добавите упражнения за съпротива към вашата рутинна тренировка.

6. Протеин на прах

Въпреки че е вярно, че протеинът е от съществено значение за вашата мускулна и телесна сила, стремежът да добавите повече протеин към вашите ястия се основава изцяло на маркетинга. Ако поддържате здравословна диета, получавате достатъчно протеин от храната си. Но протеинът под формата на добавки може да причини повече вреда, отколкото полза. Може да причини храносмилателен дистрес, ако имате непоносимост към лактоза и има много малко изследвания за дългосрочните му ефекти.

7. Зелен сок

Зеленият сок е тенденция за здравето от дълго време, но той не предлага толкова много ползи за здравето, колкото плодовете и зеленчуците. Соковете съдържат много малко фибри, които са от съществено значение за правилното храносмилане и поддържането на здравословно тегло.

8. Храни с ниско съдържание на въглехидрати

Медицински експерти призовават хората да избягват диети с ниско съдържание на въглехидрати. Намаляването на въглехидратите може да ви помогне да отслабнете бързо, но липсата на достатъчно въглехидрати в дългосрочен план може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.

9. Кокосово масло

Въпреки че кокосовото масло има много уникални качества, по-добре е да го считате за лакомство от време на време. Той има тенденция да повишава нивата на холестерола и може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

10. Продукти без глутен

Диетата без глутен е от съществено значение за хората, страдащи от цьолиакия, но доброволното преминаване към нея може да навреди на вашето здраве. Много безглутенови печени храни са с високо съдържание на калории и захар. Има и много здравословни храни с глутен, които могат да дадат на тялото ви основни хранителни вещества.

11. Обикновена овесена каша

Обикновената овесена каша може да изглежда като добър избор. Той е с ниско съдържание на калории, но зареден с фибри и протеини. Въпреки това, добавянето на лъжица фъстъчено масло или малко бадеми не само ще го направи по-питателен, но и ще ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време.