Sofia Live Guide

icon
Sofialive.bg

Май започва с хубава дълга почивка. И продължава по същия начин. Какъв по-добър повод да разгледаш какви забавления ти е подготвила София и как можеш да прекараш приятни и полезни часове в града?

Местата
Студените месеци минаха и всички сме жадни за повече слънчеви лъчи и топлинка. Затова вместо да те каним в заведения, какво ще кажеш да излезем на разходка навън? Например в една от най-любимите градинки в София - тази пред Народния театър „Иван Вазов". Не сме броили бирите, които сме изпили там, нито ще те изненадаме, че можеш да се отпуснеш сред глъчката от тичащите хлапета, майките с количките, да позяпаш и дядовците с шахматните дъски или младежите около фонтана. Обаче има и нови попълнения - няколко хиляди при това. Шарените лалета, които греят в градската градина са посадени за този сезон и сега са прясно-прясно разцъфтяли.

gradskata gradina image

Друга идея, която ни хрумна и мислим да я тестваме още в петък, е да завъртим педалите на водните колела в Панчаревското езеро. Сезонът е отворен и колелата са на разположение, а Витоша си е все така красива и достолепна зелена дама.

Музиката
Никак не са малко концертите, партитата, клубните лайвове и тези на живо в първия истински топъл месец. Вадим ти няколко акцента, а ти не забравяй да погледнеш в програмата ни за пълна картинка.

Да започнем с едно интересно парти във Fabrica 126. Италианският диджей Fabio Florido ще донесе за първи път в София своя прочит на техното с дълбока атмосфера на 8 май.

Пак тогава, но в Mixtape 5 те хвърляме в коренно различна тема. Пернатите вокалисти от Острова The Four Owls. Совите не са това, което са, особено когато гнездят в потайните сенки на британската ъндърграунд хип-хоп сцена. Компания пък ще им правят холандските им зомби колеги Dope D.O.D. С други думи - не те чака нищо красиво... по един особено симпатичен начин. Нещо като ранните филми на Питър Джаксън, но с тежък хип-хоп саундтрак.


The Four Owls image
The Four Owls

Признаваме си, искрено се зарадвахме на  новината, че ще видим и чуем на живо Selah Sue на 14 май в зала Универсиада. Русокосата белгийка така чаровно облича в топлия си глас любовта си към аренби и реге мелодиите, че само от мисълта за концерта й ни става слънчево и усмихнато. А веднага след концерта можеш да се преместиш в голямата зала на Mixtape 5, където е официалното афтър парти на Selah Sue. В съседство пък през това време можеш да чуеш чудесен ню сайк и гаражен рок от съвсем новите ни любимци Comasummer, които ще ударят в Side B на клуба с другите готиняги Doesn't Frogs (страхотно име!), Nick Chongi & Chichi и The Black Swells. Ъндърграунд, но само на думи.

Selah Sue image
Selah Sue

Както всеки път от 6 години насам, така и сега на 15 май нашите приятели от Sofia Live Club ни канят на пищно и весело парти за рождения си ден. През сцената на клуба ще минат много от музикантите, които са се отбелязвали с концерти на нея през годината, диджеи ще се грижат за музиката между отделните лайв сетове, ще има и много специални гости. Изобщо пълно меню за хубаво настроение.

Киното
Никога не сме криели любовта си към хубавите приказки. Затова и с нетърпение чакаме 22 май, когато е премиерата на новата приключенска фентъзи мистерия на Дисни Утреландия. Според трейлъра някъде около нас съществува един друг свят, в който можеш да променяш съдбата и нищо повече не става ясно. Честно, изгаряме от любопитство.

tomorrowland-215_700

Другата лента, която ни хвана вниманието също излиза на 22 май и е далеч по-сериозният Два дни и една нощ на братята Жан-Пиер и Люк Дарден. Всъщност, вече може да си гледал историята на Сандра, която е заплашена от съкращение във фабриката, в която работи след дълъг болничен по време на тазгодишния София Филм Фест. Ако не си обаче, силно ти препоръчваме да видиш Марион Котияр в една от най-силните й роли, докато се опитва да спечели симпатиите на няколко колеги, които да са готови да се откажат от бонуса си, за да може тя да запази работа.

Театърът
В Сатиричния театър идва премиерата на Дакота по Жоржи Галсеран с режисьор Владимир Пенев и с участието на Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Александра Василева. В лунатичната постановка Захари Бахаров е в ролята на Иполит, който след претърпяна катастрофа е убеден, че има ясновидни дарби. В сънищата си вижда, че в Дакота предстоят масови убийства и че жена му изневерява. Кое е по-страшно за обърканото му съзнание ще разберем на 13 и 23 май.

Dakota image

И не с постановка, а с оперна премиера ще допълним секцията. Аида на аржентинеца Уго де Ана ще се играе за пръв път на сцената на Софийска опера и балет на 8, 9 и 10 май. Операта се придържа към духа на оригинала, но изненадва с оригиналните решения на режисьора си.

Изложбите
Отдавна сме фенове на Ясен Гюзелев, а през целия месец май на втория етаж в СГХГ можеш да разгледаш ретроспективната му изложба. Вече минахме през откриването и можем да ти потвърдим, че ще видиш акценти от целия му творчески път - от първите години в Художествената гимназия, когато е 14-15-годишен, през творбите му в НХА, до професионалните му занимания като илюстратор за различни издателства от цял свят.

macrocosmos_1024
Macrocosmos

И още една много интересна изложба се откри съвсем наскоро. София Зашева показва пред публика своите фотоманипулации и космически пейзажи в първата си изложба Macrocosmos. Можеш да я разгледаш в Kanaal до 21 май и да си купиш някой от монохромните й принтове.

Книгите
Най-сетне дочакахме и красиво илюстрираното от Ясен Гюзелев издание на Алиса в огледалния свят. От този месец можеш да я намериш из книжарниците и ти я препоръчваме не само защото много харесваме почерка на илюстратора и подходът му ала Морис Ешер към фантастичната история на Луис Карол, а и защото тази книга я чакаме от почти 5 години. Струваше си!

Alice Through the Looking Glass image

И съвсем набързо ще се вмъкнем с още едно литературно предложение - все пак празникът е този месец. Знаеше ли, че първата кулинарна книга на български език е на Петко Славейков? Е, Готварската книга на Дядо Славейков ще се радва отново на публика сега, 145 години след първото си отпечатване.

Фестивалите
Петото издание на София Хартиен Арт Фест ще е цял месец - от 7 май до 6 юни. На него ще можеш да се запознаеш с хартията във всякакви форми и приложения, да видиш какви ли не нейни роли като участник в традиционни японски практики. Фестивалът, който ще се проведе в Галерия Мазда в Лозенец, ще ти покаже  различни събития, свързани с кири-е, оригами, калиграфия, икебана и интересни хартиени техники от Далечния изток.

paperfest_960

И фестивал, който, признаваме си, избрахме с лакомо облизване. Grand Chocolate Festival ще те запознае с някои от виртуозите в производството на шоколад и с едни от най-интересните им творби. Естествено, че ще са истински, сладки и невъзможно вкусни. А най-хубавото е, че ще има и дегустация. Трябват ли ти още доводи, за да кацнеш в Grand Hotel Sofia на 16 май от 11:00 до 18:00?

АлтеРнаТива
За четвърти път на 13 май България ще стане част от европейската Нощ на литературата. Ако не си запознат какво представлява читателският празник - на различни локации различни актьори или лица от обществения живот, ще четат откъси от подбрани произведения на нетрадиционни за целта места. Твоята цел е да обиколиш колкото можеш от тях и да събираш печати и ако имаш поне 5, ще участваш в томбола. Стартът е в 18:00.

edgar_allan_poetry_1024

И понеже не само литературата е част от културния живот, предлагаме ти да се разходиш с нас вечерта на 17 май в Европейската нощ на музеите. Между 18:00 и полунощ десетки музеи и галерии в София и страната ще отворят врати безплатно за публика.

Както виждаш, програмата през май е богата и ще побързаме да се пуснем из културния афиш на столицата и после да си разказваме впечатленията по градинките на слънце. Ако ни мернеш, махни ни за здрасти!