Социалният момент в Бягай! и прозрачната му гениалност

Социалният момент в Бягай! и прозрачната му гениалност

Едно откровено ревю за динамиката и режисьорската гениалност

РЕДАКТОРСКА БЕЛЕЖКА: Ревютата, които съм чел от Мики Ангелов, са едни от наистина най-любимите ми. Този път ви представям едно дълбоко откровено ревю от него на филма Бягай!. Приятно четене.

Христо Станчев
Редактор


Бягай! е с участието на Даниел Калуя, Алисън Уилямс и ЛилУел Хауъри и е режисьорския дебют на Джордан Пийл. Да, Джордан Пийл, онзи от всеизвестното комедиино дуо Кий & Пийл, е режисьор на хорър филм. Всъщност, въпреки всеобщото мнение и маркетинга от страна на продуцентите, аз лично не бих нарекъл Бягай! хорър филм. Да, има такива елементи из историята, но цялостно бих казал, че е по-скоро психологичен трилър, а не хорър.

В центъра на продукцията е Крис, чернокож фотограф във връзка с бяло момиче, който отива да се срещне с родителите на приятелката си за един уикенд. Въпреки първоначалното добро впечатление, Крис се оказва на едно меко казано негостоприемно място с меко казано странни хора.

Най-знаменитото нещо за филма е, разбира се, оригилността на основния сюжет. Без да разкривам много ще кажа само, че създателите на продукцията са решили да разгледат някои проблеми от особено интересна и нестандартна гледна точка. И им се получава. Бягай! се занимава с изключително важни проблеми, като расизъм и генерална дискриминация, но го прави по изключително оригинален начин, чрез който със сигурност се запазва интереса на зрителя.

Бягай! е един истински завладяващ филм. От самото начало до самия край той успява да те закове на седалката, да ти завладее както тялото, така и ума. Въпреки това, един от основните ми проблеми с филма е колко непостоянствено се развива историята. От гледната точка на режисьор мога да кажа, че развитието на събитията в Бягай! е написано и реализирано по гениален начин. От гледната точка на обикновен зрител обаче, който иска да разпусне петък вечер в близкото кино – мога да кажа напълно обратното. Въпреки завладяващия тон и оригиналния сюжет, Бягай! става скучен на моменти и е възможно да ти загуби интереса – и всичко идва от непоследователното развитие на сюжета. Бързият и бавният ритъм на филма постоянно се разменят, правейки изживяването непълноценно.

От друга страна, Бягай! е гениален стане ли въпрос за предвещаване и метафори. Днес гледах филма за втори път и знаейки какъв е краят успях да се насладя още повече на историята и да открия много малки детайли из филма, които не бях забелязал преди. Малки подсказки какво ще се случи, поставени на правилните места и представени по точния начин. Точно така, че да може някой, който гледа филма за втори път да го оцени още повече, а и да спечели интереса на тези, които имат тепърва да изживяват историята. Относно метафори, Бягай! отново се справя отлично. Чрез съвършени, но и мистични метафори, сценаристите са създали съвсем нов слой на филма с по-дълбоко значение.

Определено обаче си личи, че Бягай! е режисиран от комик. Из цялата суматоха и мрачен тон, Джордан Пийл е успял да вкара и значителна доза комедия. ЛилУел Хауъри играе Род, най-добрия приятел на главния ни герой и точно той успява да открадне всяка сцена, в която е поставен. Комедията в Бягай! идва основно от точно този герой и трябва да кажа, че на мен лично много ми хареса това режисьорско решение. Вярно, да вкараш голямо количество хумор в хорър филм (въпреки че вече уточтихме че това всъщност не е хорър филм) e изключително нестандартно решение и много биха казали, че точно хуморът ще им развали удоволствието от филма. Комедията променя тона много, а и променя цялостното възприемане на филма от зрителя. Шегите са страхотни, не са прекалено много, а Род определено прави Бягай! много по-лек - нещо, което на мен лично много ми допадна.

Едно от най-страхотните неща в продукцията със сигурност е главният герой - Крис. Първо, самият герой е изграден по изключително умен и последователен начин. Решенията, които взима са винаги логични, а постъпките му са почти винаги изключително умни. Второ, героят има дълга и трогателна предистория за това какъв е бил като малък и какви са били отношенията му с майка му.

Относно останалите персонажи във филма, смятам, че те са чисто и просто окей. Да, просто окей. А мотивите и действията им са логични през повечето време. Намерих ги за много интересни и ми беше любопитно да видя какво ще се случи с тях. Това, което ми липсваше, беше малко повече дълбочина, особено относно Роуз (гаджето на Крис) и Род (най-добрият приятел). И двата споменати герои работят добре и изпълняват целта си във филма, но нямат цялостно развитие или предистория.

Джордан Пийл се е справил наистина страхотно с режисьорския си дебют. Начина, по който този филм е режисиран е не само умен, но и красив. Първо, самата организация на Бягай! е гениална. Сцена след сцена, сюжета представя една цялостна история, която е изградена наистина много добре. Да, бавно е понякога, но самата история се навързва съвършено. Джордан Пийл също е успял да създаде един постоянен тон на напрежение, отново казвам, че Бягай! те заковава на място от самото начало и не те пуска до края. Филмът е вълнуващ, а тонът е мрачен и алегоричен, перфектно допълвайки историята и правейки я по-вълнуваща и завладяваща. Особено към края, Бягай! става един истински динамичен и изключително въздействащ филм.

Даниел Калуя е в главната роля и се справя брилянтно. Той взима героя на Крис и го прави нещо уникално, представя всяка негова емоция и мисъл толкова истински, че е съвсем лесно зрителят да забрави, че гледа актьор, а не истински човек. Даниел (който е британец на всичкото отгоре) явно е изследвал и се е задълбал жестоко в Крис. От работата му има страхотни резултати - той със сигурност е кулминацията и най-яркият контраст в Бягай!. ЛилУел Хауъри също е страхотен, според мен тази роля ще го изтреля в средите на Холивуд и съм сигурен, че ще видим още много комедия от него в идни години. Относно останалия състав, аз лично останах много добре впечатлен. Всички са истински на героите си и се справят доста добре. Не един човек ми е казвал, че не харесва играта на Алисън Уилямс (Роуз), но аз не мога да намеря нищо конкретно неправилно в нея. Може и грешката да е в мен, но смятам, че и тя се е справила брилятно.

Нека е ясно: Бягай! има два основни проблема - бавното развитие на сюжета около второто действие и липсата на развитие при доста герои. И въпреки това, Бягай! си остава един наистина уникален филм. Много силно въздействащ и засягащ много важни теми по много оригинален начин, този филм със сигурност е един от най-добрите, които съм гледал тази година. Успя да ме хване и сякаш след края бях друг човек.

А не е ли това основната цел на всяка продукция? Да въздейства и да научи урок? Да промени зрителя по някакъв начин? Ако е така, Бягай! със сигурност изпълнява целта си. Смятам, че това е един наистина страхотен филм. Покрива почти всички критерий за такъв, а и дори надхвърля много очаквания и нужди. Силно препоръчвам да се насочите съм най-близкото кино и да гледате Бягай!. Обещавам ви, няма да съжалявате.

Сюжет: 3.25/4
Герои: 2.75/3.5
Режисура: 3.5/3.5
Технически: 2.25/3
Актьорска игра: 3.25/4
Изпълнение на цел: 1/1
Лично мнение: 1/1

Общо: 8.5/10


Ревю Мики Ангелов

Коментари

Какво друго от Стилът

В крак с времето

Интериорният дизайн е с едни гърди напред

Бежанката модел

От бежанския лагер в Кения до световните подиуми

Случаен минувач: Somersby Edition

Хората на София за градския стил през лятото

От общината