Helloween за напреднали или Игра на черепи

Helloween за напреднали или Игра на черепи

За духовете на Дия де лос муертос, захарните черепи и още нещо

Хелоуин чука на вратата (да иска бонбони?), статиите за 5-те най-яки костюма и 10-те най-фатални грешки при преобличането вече хабят интернета повсеместно, а това че Хелоуин е наследство от древния келстски ритуал Сауин, го знае всяко дете, но...знаеш ли какво е дия де лос муертос?

Имало едно време в Мексико...

По същото време, но на друго място Денят на мъртвите (Día de los Muertos) е празник на живота и почитането на починалите близки по един особено колоритен начин. Мексиканците подготват олтари и посещават гробищата, за да “прекарат” време с духовете на своите близки с музика и танци. Всичко е украсено със свещи, захарни черепи и цветя, най-често турти.

Смята се, че ароматът на цветята помага на духовете да се ориентират и да не се изгубят по пътя към земята. Поставянето им на гроба на починалия служи и за ориентир, как да се върне обратно кой от къде е.

Осъдени души?

Духовете на Дия де лос муертос съвсем не са зли, опасни, тъжни или с недовършена работа на земята. Нещата тук се случават някак по-лежерно, отколкото в средновековна Англия, когато хората ходели от врата на врата, като искали храна в замяна на молитва за мъртвите и носели фенер от издълбана ряпа, където свещта представяла душа, затворена в чистилището!  

Череп, ножица, листо...

Може да не знаете, но черепите се използвали по време на празници още от времето на ацтеките. Още по-популярни в Мексико те стават, след като Хосе Гуадалупе Посада използвал черепи в своите карикатури от началото на 20 век.

Една от най-известните е Катрина, с която той се обръща към мексиканците, подражаващи на европейската аристокрация, за да им напомни, че богати или бедни, всички  ги чака едно и също. Но стига драматизъм, на базата на всичко това, ето ти една готина идея за грим  -  било за удоволствие било, за да се скриете от някой (благодарим на нашата приятелка Криси за снимките и за грима):

Ако все пак предпочиташ нещо по европейско, ето една друга идея Черния лебед – грим от филмов персонаж (и не само), с който при определени обстоятелства можеш да минеш и за Мадона, което си е супер.

Както и да го погледнеш, начинът, по който Европа празнува си е различен, или е бил - донякъде. Сега, когато фокусът е доста изместен към комерса, Хелоуин все повече се доближава до идеята на мексиканците, защото хората сякаш истински се забавляват.

И за накрая - не забравяй да се радваш на живота с грим или без!

А за сега – Adios:

Текст: Надя Илиева

Коментари

Какво друго от Стилът

В крак с времето

Интериорният дизайн е с едни гърди напред

Случаен минувач: Somersby Edition

Хората на София за градския стил през лятото

От общината