Софийските мечти, когато не си на море

icon
Sofialive.bg

Лятото си е лято навсякъде, всички го чакат и му се радват. С какво ще да е по-различно софийското?!- ще кажете. Ами с почти всичко…За съжаление, много хора са възприели София не като свое местожителство, а като работното си място. „Тук попаднах да изкарвам пари, значи тук не мога да почивам, тук само работа, на тая улица ей там ми е сградата, имам апартамент просто, за да спя някъде, когато не работя.” Много сладко! Остави друго, извън тия мрънкания при столичани вярно все е по- студено и духа с една идея по- силен вятър. Децата гледат да избягат по селата и съответно това отключва още една разлика между лято и софийското такова за тези, които нямат баба и дядо извън столицата. Пък и за техните родители - не е яко детето ти да няма с кого да изяде един сладолед, предполагам.

Ето защо сме ви подготвили някои от основните традиции на столичани през лятото, така щото като чуете някоя от класическите реплики по въпроса, хич да не се колебаете къде сте попаднали!

УМИРАМ ЗА МОРЕ: И наистина, за миг ти се струва, че вярно ще се строполят. Словосъчетанието е придружено от тъжен, замечтан поглед към безкрая - безкраят тук символизира морската шир, ако някой не се сеща как го е навързал умиращият.

ДЖАПАНКИ ПО „ВИТОШКА”: Или дори не „Витошка”. Всяко място, което не е басейн, плаж, домът ви или в краен случай кварталният магазин, е едно голямо НЕ да се разхождате по джапанки. Истината е, че чехлите са си съвсем - съвсем приемливи, но има разлика между двете, която доста хора отчетливо избягват да признаят.

БИРА НА НАРОДЕН: Тази традиция я причисляваме към всеки по-топъл ден, било то и само с намек за слънце. Може да е и през февруари, една немалка част само чакат температурите да са над определен градус и ей ги на - на Народен!

СНИМКИ ПРЕД ФОНТАНИТЕ НА НДК: Светлината пада перфектно, всички се снимат там, кипи живот, така че всичко изглежда една идея по-ведро – каква по- подходяща локация за една фотосесия. И започва едно позиране сякаш никога не сме минавали оттам преди. Най- сладък е човекът, който прави въпросните снимки и е готов, ако трябва да залегне в цветята около алеите, за да се получи перфектна снимка… в името на общото благо все пак!

РЕЗЕРВАЦИИ ЗА ПОЧИВНИТЕ ДНИ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ: Без това пък съвсем не може! В началото на лятото мрънкахме за морето, отидохме - чудесно - и сега пак умираме от скука в някой офис или под някое дърво я в Южния, я пред театъра и решаваме съвсем небрежно да разгледаме полетите. По същия небрежен начин набелязваме около три опции, разпращаме ги на скучаещите като нас приятели, настава един общ екстаз, запазват се четири от харесаните три екскурзии и дано не се наложи като си попътуваме целия септември - защото вече не ни пука дали сме запазили почивен ден, или е работен - да не се налага октомври да караме на сандвичи и тиква…


В ТЪРСЕНЕ НА ПЕРФЕКТНОТО ФРАПЕ: Софиянци осъзнават, че освен на родното Черноморие, не са и в Гърция. Обаче все пак ни се иска перфектен вкус на фрапе, без да има три тона захар, същия грамаж мляко и нескафето вътре да е менте. Затова една от столичните традиции без спор е обикалянето на кафетата, с цел да се намери именно това божествено фрапе, доближаващо се най- успешно по вкус до гръцкото. И се проверяват кафетата по „Витошка”, тези до СУ, денонощните, бутките по парковете… и всеки твърди, че това, което той е открил е най- гръцко!

В ТЪРСЕНЕ НА ПЕРФЕКТНИЯ СЛАДОЛЕД: Защото и в Италия не сме. Сюжетът е горе-долу същият като горния. Само дето в София през последните две години отвориха доста джелатерии и то успешни, така че драмата вече не е толкова пленителна - разваляте ни приключенията!

Това бяха няколко от любимите ни софийски летни традиции. Всяко лято добавяме по някое, а с преминаването към есен всеки път, някоя е все по-застрашена да отпадне. Вероятно всеки столичанин си има по една-две тайни традиции, с които свързва лятото и още по- вероятно, всеки столичанин ще намери поне една от горните, с която да не е съгласен. Радвайте си се на лятото, създавайте спомени и която и от горните традиции да споделяте, правете го с отворено сърце!