Ловецът: Ледената война

icon
Sofialive.bg

Когато гледахме Снежанка и ловецът преди няколко години, бяхме с едно на ум, че ще видим тъп филм с кофти сюжет и тонове специални ефекти. Филмът обаче ни изненада приятно с историята си и приказно-мрачната си атмосфера. Както и с недотам стерилния си каст. Затова и новината за ново заглавие за Ловеца ни се стори нелош вариант да убием два часа с приказка.

Ловецът: Ледената война image

За да гледаш Ловецът: Ледената война, е добре да преглътнеш факта, че реално нямаше никаква нужда от продължение на филма от 2012. Явно обаче приходите от Снежанка и ловецът не са били за пренебрегване и от Universal са привикали Седрик Николъс-Троян да режисира втора серия и да свири сбор на стария каст с няколко нови лица. Интересното е, че Седрик е бил главен отговорник по специалните ефекти на Снежанка и ловецът, а Ловецът: Ледената война е режисьорският му дебют. Може би това обяснява защо втората ловджийска серия всъщност е скъпа, компютърно-генерирана приказка.

Ако Снежанка и ловецът ти е бил приятен инструмент за изключване мисъл и съзнание, вероятно и Ловецът: Ледена война няма да те разочарова. Сценаристите са успели да съшият историята на предния филм с новите приключения по начин, по който няма видими пробойни или грубо тропосани кръпки; Крис Хемсуърт е същият дървен и приятно недразнещ ръб, както винаги, а Чарлийз Терон, въпреки сумарните 15-ина минути на екран, отново изпъква стабилно в образа на злата Равена.

Ловецът: Ледената война image

Историята се завърта 7 години преди събитията в Снежанка и ловецът и ни запознава със сестрата на Равена - бялата Фрея. Разбитото й сърце и мъртвото й дете отпушват силата й на могъща вещица и тя се изнася далече на север, където властва в своето ледено царство. Там тя създава своя армия от ловци, съставена от отвлечени деца от северните народи (полит-коректността на Холивуд отново кърти с негърчето Тъл, родено във фентъзи проекция на някое норвежко или шведско средновековно село), които се обучават в бойни изкуства. Две от децата са нашият приятел Ерик Ловецът и гаджето му Сара. Само че лютата Фрея не позволява и дума да става за любов в нейното кралство и разделя влюбените, като години наред Ерик приема, че Сара е убита, а тя него - за предател. Тук някъде се наместват събитията от предния филм, а историята сега се завърта с огледалото на Равена, което трябва да бъде отнесено в светилище след нейната смърт. Следват срещи със стари и нови познайници, (не)очаквани врагове (гоблините са страхотно попадение с козелоподобните си рога, черна кожа и дива агресия), доста спец ефекти и предвидим до болка сюжет.

Ловецът: Ледената война image


В Холивуд не се свенят да разбъзикат в генно-модифициран миш-маш различни приказки, легенди и предания. Така че не се учудваме от събирането на едно място на старонорвежката богиня на любовта, плодородието и войната Фрея с германската Снежанка, английските гоблини и няколко измислени персонажа. Трикът е да не обръщаш толкова внимание на детайлите. Лошото е, че децата и тийнейджърите се образоват нерядко от киното и телевизията, а тогава става голямо объркване. Иначе Ловецът: Ледена война изпълнява задачата си да изтрие с гумичка два часа ежедневие, ако нямаш претенции и очаквания.

Ловецът: Ледената война image

с една дума
МИШ-МАШ. Традиционно за българската кухня ястие, при което в загрято олио се задушават лук, чушки и домати, след което се добавят яйца и сирене, а накрая може да бъде доукрасено и овкусено с магданоз. Думата идва от староанглийски и означава буквално бърканица от всевъзможни неща. Ловецът: Ледена война е добре забъркан миш-маш, но взет от щанда с полуфабрикати на широко-разпространена търговска верига.

{{trailer}}

Текст Ивайло Александров