6 важни сигнала за подмяна на ключалката на входната ви врата

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay.com

 

Всяка от точките има за цел да ви накара да се замислите по-задълбочено какво трябва да направите, за да замените правилно ключалката на входната ви врата. За най-добра сигурност и за да намерите ключалката, която отговаря на вашите нужди, не забравяйте да обърнете внимание на най-важните сигнали говорещи за подмяна на ключалката на входната врата.

1. Не пренебрегвайте необходимостите

С толкова много опции и съображения за подмяна на ключалката на входната врата, първото нещо, което задължително трябва да направите, е да знаете основните неща за сигурността на вратите. За начало входната врата винаги трябва да има поне един мъртъв болт. Има много видове брави за врати, използвани в жилищни домове, но мъртвият болт е най-важната част от системата за заключване на входната врата.

Мъртвият болт е ключалка, която осигурява на вратата действителна сигурност, за разлика от ръчната ключалката на дръжката на вратата, която използва пружинно заключване, което не навлиза дълбоко в рамката на вратата и може да бъде заобиколена с кредитна карта. Дръжката на вратата с ключ може да бъде от полза за сигурността на вашия дом, но ако това е основната ви защита, то тя е напълно несигурна .

Уверете се, че вашите резервни брави са предназначени за използване на външни врати. Например типът вътрешна ключалка , която бихте могли да използвате за вратата на банята, не е подходяща за подмяна на ключалката на входната врата. Входната врата е най-вероятната зона в дома, която ще бъде обект на престъпна дейност , така че се нуждаете от солидни външни брави за подмяна на ключалката на входната врата.

2. Определете желаното ниво на сигурност


Въпреки че може да изглежда странен въпрос, трябва честно да си го задавате: „Колко обезопасен искам да бъда?“ Реално погледнато, отговорът на този въпрос не трябва да бъде „възможно най-обезопасен“. Най-добрият отговор е: „Максимално обезопасен в рамките на практичното“. И намирането на отговора на това какво ниво на сигурност е практично се свежда до провеждане на правилна оценка на сигурността в дома ви.

Когато извършвате подмяна на ключалката на входната врата, основните неща, които трябва да имате предвид за сигурност, са характеристиките на вашият мъртъв болт. Главното сред тези опасения трябва да бъде количеството сила, която може да се приложи към ключалката, преди да се повреди мъртвият болт. Това ще бъде най-вероятната атака, извършена от домашен нашественик или крадец. Съпротивлението на ключалката също е важно, но по-скоро като начин за предотвратяване на избиване на ключалката от бравата , тъй като повечето престъпниците не отключват брави , а ги разбиват .

Няма начин да заобиколите факта, че почти всички ключалки могат да бъдат отключени и дори е по-вярно да се каже , че всяка ключалка може да бъде отворена, при наличието на достатъчно време и ресурси. Ето защо е важно да предприемете допълнителни стъпки, за да защитите вратите си, освен избора на добра ключалка . Важно е обаче да започнете със солидна основа за сигурност на вашата входна врата и именно там влиза избора на ключалка за вратата.

3.  Важен фактор в планираната ежедневна употреба

Поради нарастващия брой опции за смяна на ключалката на входната врата, много е важно как ще използвате бравите си. Помислете за броя на обитателите в дома. Помислете колко често ще се отваря и заключва вратата. Ако планирате да имате много посетители за партита или да живеете с много хора в дома, то мортис ключалката ( ключалка с вграден джоб) ще ви свърши по-добра работа от стандартната цилиндрична ключалка.

Всички брави се износват, след определено време на употреба. Но някои ключалки са по-лесни за обслужване и поправяне от други. Поради тази причина има и по-подходящи брави, когато живеете много хора на едно място или ви се налага да предоставяте достъп и да го отнемете бързо (при наличие на съквартиранти). В случаи като тези, интелигентното заключване може да бъде най-доброто решение за подмяна на вашата заключваща врата.

Не забравяйте да вземете предвид разликите между интелигентните брави и традиционните брави, за да знаете кои ще отговарят на вашите нужди по-пълно. Вашите ключалки могат да допълват вашия начин на живот в добра или за жалост лоша позиция,поради това трябва да се опитате ключалката ви да работи във ваша полза.

4. Изберете качество, а не само марка

Купуването на качествена брава е нещо повече от това просто да вземете някоя стара ключалка на известна марка. Номерът е да знаете разликата между марките брави, които разпознавате, и най-добрите ключалки подходящи за входната врата. Рекламите на известните марки ключалки могат да ви заблудят с техните твърдения за качество между информация за оценка и гаранциите за цял живот.

Въз основа на това, което знаете за очакваната ежедневна употреба на ключалката и сигурността, от която се нуждаете, вашите опции за това, какъв продукт ще използвате за подмяна на ключалката на входната врата, ще започнат да се свиват. След това може да се наложи да вземете предвид съвсем малките разлики между марките брави с висока степен на сигурност. Когато възможностите ви са ограничени, може да изглежда, че полето на потенциалните продукти се е стеснило, и дори може да е станало по-трудно да се направи избор и разлика между подобни ключалки.

Подмяната на ключалката на входната врата е нещо повече от името на ключалката, която купувате. Дори най-добрите производители на брави правят продукти, които вземат предвид различни заплахи или са произведени за по-нишови цели. Не позволявайте на избраната от вас марка да диктува вашата сигурност. Нека вашата сигурност диктува марката.

5. Опции за електронно заключване

В резултат на технологичните скокове през последните години на пазара има много различни видове електронни брави. Тези, предназначени за битова употреба, все още имат няколко различни характеристики, от които да избирате. Например, дори при дистанционно достъпни интелигентни ключалки, все още има огромна функционална разлика между Wi-Fi интелигентната ключалка и Bluetooth използваемата.

На външен вид, както Wi-Fi, така и Bluetooth протоколите позволяват ключалките да се контролират от вашия смартфон, но разликата между двата вида ключалки е гигантска. Заключванията с активиран Wi-Fi могат да се контролират от всяка точка на света, докато Bluetooth се основава на близостта между комуникиращите устройства.

Що се отнася до имотите под наем, една от най-популярните електронни опции за подмяна на ключалката на входната врата са ключалките с кодове , тъй като позволяват лесно влизане и смяната на комбинациите за отключване често са лесни и не е необходимо собственикът на имота да прави допълнителни ключове. Този тип ключалки премахва много от неприятностите, когато има постоянна смяна на живущите, а комбинациите са по-лесни за проследяване, отколкото физическите ключове. Но същото това удобство може да навреди на сигурността на хората, живеещи в имота.

6. Свържете се с местния ключар при необходимост

За повече възможности и прозрения, местният ключар с опит в обслужването на жилищни сгради е най-добрият възможен ресурс. Освен информацията, която ключарят може да ви даде, те могат да се справят и с всяка работа, която трябва да се извърши по ключалката. Независимо дали трябва да смените бравите си или да подмените ключовете, жилищният ключар ще бъде най-добрият избор.

Има шанс да се справите сами с подмяната на ключалката на входната врата, но има ситуации, при които може да е по-добре да наемете специалист, вместо да подлагате сами сигурността си в опасност. Когато се обадите на ключар, можете също да научите повече за наличните ключалки , кои точно ще бъдат подходящи за вас и дори да закупите новите си ключалки чрез ключаря , без да губите излишно време в търсене и лутаене из магазините. Ключарят е вашата еднократна дестинация за всичко необходимо за подмяна на ключалката на входната ви врата.

Ако имате нужда от помощ с ключалките ви  , няма по-добра помощ от тази на жилищния ключар.

С толкова много неща за размисъл и преценка изглежда, че подмяната на ключалката на входната врата е твърде трудно и задължаващо действие. За да опростим горните точки, бихме казали, че трябва да разберете какво точно искате в ключалката от гледна точка на сигурност и удобство. След като разберете от какво се нуждаете, просто бъдете сигурни, че това , което купувате , е това от което наистина се нуждаете. Ако се почувствате несигурни, денонощен ключар е винаги насреща да помогне.