Бившата! И то във Фейсбук...

icon
Sofialive.bg

Това не е история за мъжете и жените, така че не заемайте страна предварително. Бившите ни любови, независимо от кой пол са, обикновено са хора, на които определено не симпатизираме. Причините да не ги харесваме са ясни: чувстваме се наранени, предадени, изоставени и т.н. Това нехаресване обаче се засилва изключително много в социалните мрежи и направо си избуява в мразене. В този смисъл е по-добре да изтривате или блокирате хората, с които наскоро сте се разделили, за да не ви дразнят, но така пък ще се покажете като слабаци. За такива ситуации Фейсбук предлага възможност да прехвърлите приоритета за преглеждане от „виж първи“, на отказ от следване. И това донякъде върши работа. В случаите, когато с бившата имате много общи познати обаче се оказва безполезно, защото продължавате да виждате статуси или снимки, харесвани или коментирани от тях.

Социалните мрежи подсилват, ескалират всяко незначително събитие като кафето с приятели или пък какво хапваме за обяд (илюстрирано със снимка разбра се), а какво остава за наистина важните събития в живота. Така и нашите чувства, независимо дали са позитивни или негативни, също се умножават. И когато бившата ти приятелка, която довчера почти не влизаше във Фейса, вече се изживява като инфлуенсър и залива пространството със статуси, отбелязвания и фотоси, последното нещо, което искаш да правиш е да висиш в социалната мрежа, защото ако досега не си я намразил, вече ще имаш основание да го направиш.

Ето и най-често срещаните причини да мразиш бившата във Фейсбук.

Защото целият свят разбира!

А ти не желаеш и нямаш нужда от съчувствие.

Новият статус, дори и да не е изрично променен в социалната мрежа, си проличава още в първите дни след раздялата от цялостното поведение там на бившата ти половинка. Остави по-близките до вас хора, които са запознати с цялата драма! Сега знаят всички. Представяш си самодоволните коментари на някои нейни приятелки: „Е крайно време беше да го зареже“ или пък „добре, че се е отървала от тоя задръстеняк“. Капакът идва, когато баба ѝ е разбрала от Фейсбук за раздялата и се обажда да ти каже, че много съжалява и, че ти си много добро и интелигентно момче...

Статусите


Думи, думи, думи. Някой беше казал, че от тях най-много боли. А на стената на бившата ти статуси за изгубената надежда, за неосъществените мечти, за пропиляното време и за доброто бъдеще, което предстои. Бляк! Да си изповръщаш червата от всичката тая лудост облечена в думи. И към кого ли е на насочено всичко това? Мрази на воля, човече!

А под постовете още тъпотии от рода на „бъди силна, ти заслужаваш щастието“, на които тя отговаря „благодаря ви за подкрепата“, все едно е болна от коварна и неизлечима болест.

Снимките

Това е най-мъчителната част в споделеното пространство на социалните мрежи, след раздялата. Бившата се скъсва да качва неща от рода на „чувствам се приятно“ в някое заведение с приятели, снимки от нощни клубове, от пътуване през уикенда... Навсякъде е щастлива, обичана, усмихната. А с теб какво, само тъга ли е било!? Така излиза.

Сега тя е новият Мастър шеф на България – готви от гуакамоле до патешко магре. И естествено всичко поства. А докато живеехте заедно ти купуваше кебапчета от топлата витрина на магазина или поръчвахте пица. Но сега готви! В този момент съвсем резонно си задаваш въпроса „абе изобщо познавал ли съм я тази жена“.

„Чувства се отпочинала“ в Аликанте!

Скъса се да я навиваш за почивка през юни, но тя все отказваше с аргумента, че сега имате други приоритети и спестявате, а освен това няма да я пуснат отпуска от работа. Една седмица след като се изнесе я гледаш на плажа. През юни. И то не къде да е, а в Испания. Явно е спряла да пести. Преди да ѝ теглиш една, все пак и пишеш. Интересно ти е какво ще каже. Миличката, имала нужда от почивка, за да превъзмогне всичко, което се било случило. Сякаш е преживяла години в лагер на смъртта. И това е моментът, в който я благославяш и нея, и цялата ѝ рода.

Новите приятели

Те са десетки. Довчера новите запознанства я натоварваха, днес френдлистата ѝ е двойно нараснала. В това няма нищо лошо разбира се. Но някои от тях са доста нелогични. Например като това с ненавижданата преди време колежка. Днес са като дупе и гащи. През вечер са заедно по разни заведения, а приятелството им сякаш датира от векове. Сякаш не помня как преди и се дразнеше, че скатава на работа и постоянно си взима болнични, без да е болна. Днес плочата е друга, а стилът музика рязко е деградирал от нормалност към чалга.

Бившата! Тя заслужава да я мразиш, така че остави скруполите и мрази. И лайквай на воля тъпите и статуси и изкуствените пози и снимки. Не прави грешката да се съревноваваш нито със снимки, нито с почивки, нито с каквото и да било. Не си заслужава нито усилията, нито ресурсите. Ако иска и от Луната да се тагне, ти и дай сърце на снимката.