Благотворителност без пари?

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images/Guliver

По някаква причина много хора вярват, че преди да започнете да помагате на другите, трябва да спечелите многомилионно богатство и едва след това да се опитате да реализирате своите планове. Според тях само наистина богатите индивиди могат да инвестират в други, без да се надяват да получат нещо в замяна. Експертите обаче уверяват, че финансовият компонент не е единственото нещо, с което можете да помогнете на нуждаещите се и предлагат много достъпни опции, с които всеки, който е решил да бъде полезен на външния свят.

1. Посетете старчески дом - ако близо до вас има старчески дом, тогава можете да отидете там и да обърнете внимание на самотни възрастни хора. Дори просто да им правите компания за игра на шах, да прочетете на глас някоя интересна книга, да помогнете да се справите с прости ежедневни въпроси или просто да слушате, защото много от тях просто искат да си поговорят, тогава вече ще имате добър принос за благотворителността.

2. Помогнете на дом за деца - Дори и никога да не сте правили подобно нещо, но искате да опитате, можете да се свържете с най-близкият дом за деца, и да разберете как можете да им помогнете. Всъщност, освен финансова помощ, често на учениците липсва топлина и някои обикновени радости. Ето защо можете да опитате да реализирате своите творчески таланти, да играете с тях или да ги научите на нещо добро. Или може би имат нужда от помощ при придружаване до някъде, транспортиране на неща и т.н.

3. Дарете кръв - Можете да помогнете на тези, които изпадат в беда, по друг начин, например, като станат кръводарител. И въпреки че тази процедура е много проста, някои хора все още се страхуват да отидат да дарят кръв, вярвайки, че за тях това ще бъде свързано с определени рискове. Всъщност, ако нямате никакви противопоказания, тогава тази процедура няма да отнеме много време и всъщност може да спаси нечий живот (в истинския смисъл на думата). Трябва само да се обадите предварително на пункта за вземане на кръв и да разберете какво е необходимо, за да станете донор.

4. Нахранете нуждаещите се - Ако искате по някакъв начин да станете полезни за тези, които са в затруднено положение, тогава можете да участвате в разпространението (или дори готвенето) на храна за хора без конкретно местопребиваване. Можете да намерите доброволци, които редовно участват в подобни събития или да отидете директно в благотворителни организации и църковни общности, които също се опитват да изхранват всички, останали без дом.

5. Организирайте майсторски клас (или истински кръг на творчество) за специални деца - Ако сте много креативна личност и сте готови да споделите своите знания (и умения) с други хора, тогава защо не организирате редовно някакъв тематичен майсторски клас (или кръг) за специални деца или такива деца, които поради болестта си са принудени да не могат да изпълнят много от желанията си. Можете да разберете всички подробности от уредника на такъв център и да обмислите всички малки неща и възможности предварително. Например можете да организирате театрален клуб, да запознаете децата с основите на снимката или видеото, да работите с тях да рисуват, да бродирате, да овладеете прости рецепти за готвене и други.