Да живееш в София си е 6-ца от тотото!

icon
Sofialive.bg

Може би, като всички останали, и ти, ако живееш в София, не забелязваш хубавите страни на това да живееш тук. Но те са много. Именно за това, за да погледнеш от друга гледна точка, ние ще ти споделим някои от тях.

Повечето факти са споделени от хора, които са живели или пребивавали в София или България, както и на други места по света и имат поглед над нещата.

За софиянци, особено за онези, които не са излизали извън границите на държавата ни, вероятно ще е много трудно да повярват на нещата, които ще прочетат. Спокойно, и на мен ми беше. Но е трудно, когато си живял години наред тук и нямаш база за сравнение, да имаш положително мнение за много от нещата в София. За щастие, положението не е толкова черногледо, колкото си мислим.

1. Природата
Нямаш си на представа колко чужденци ни завиждат за местоположението на страната ни. Природата в цялата ни държава е безценна – планини, равнини, низини. Имаме огромно разнообразие, невероятно много природни забележителности – резервати, природни паркове,  пещери, водопади и т.н. Само в София имаме няколко страхотни парка, които приемаме за даденост. Това ни отвежда и до следващото твърдение.

2. Планина

Можем да си позволим нещо, което е голяма находка и рядкост – планината ни е на 30 минути с кола от центъра на града. Събота и неделя, ако решиш, можеш да отидеш до Витоша с кола и да се качиш от там пеша до Черни връх. В един и същи ден можеш да отидеш и да се върнеш, надишал се с чист въздух, разходил се сред природата и отпочинал. Колко хора могат да си позволят този лукс и на колко места по света го има този избор?

3. Климат

Имаме си четири сезона – пролет, лято, есен и зима. В една и съща година можем да си позволим да отидем и на плаж и на планина в България, без да се налага да резервираме самолетни билети, хотели и т.н. за да отидем на другия край на света. Да не говорим, че това ни позволява страхотно разнообразие. От климата се влияе и разнообразната ни кухня.

4. Храната
За чужденците, ние българите имаме страхотна кухня, разнообразна, със страхотни подправки, свежа и вкусна. Няма да споменавам и колко големи фенове са на баницата ни, кисело мляко, туршията и домашната ракия. Всеки ще се съгласи, че няма по-хубаво нещо от това да отидеш при баба, която да ти сготви мусака с подправки от градината.  

5. Гостоприемството
Колкото и да не искаш да си признаеш и да го повярваш – да, българите са изключително топли и добри хора. Това че сме станали малко по-мнителни, съмняваме се и се пазим някой да ни измами, излъже и т.н. не ни прави по-малко добри хора. Нормално е да нямаме много доверие вече на никого, но това не пречи да бъдем добри домакини. За нас се спряга, че сме изключително отзивчиви, топли и мили хора. Не си го измислям. Това сме ние за чужденците, които са идвали в столицата. Това е тяхното мислене, техните впечатления. Кога ли и ние самите ще започнем да им вярваме? Може би трябва човек от време на време да отива по селата и в по-малките градове и да се увери сам колко добри хора има в България.

6. Минерална вода
На колко места по света и в Европа можеш да пиеш минерална вода от паркове, улици и т.н. Разполагаме с толкова много минерални извори и не само в София. В много градове из цялата страна, за което трябва да сме изключително благодарни.

7. 24/7 магазини
На много малко места в света можеш да си позволиш в 4 сутринта да отидеш до магазина и да си купиш нещо, особено алкохол. В България има малки магазинчета и будки, които са отворени 24/7, дори на празници като Нова Година, Коледа и т.н. Трябва да сме благодарни за това. Със сигурност, ако отидеш в чужбина и не можеш да си позволиш това, ще ти липсва.

8. Безопасно е
Колкото и да те учудва това – истина е. Спрямо мнения на хора, проучвания, статистики и т.н. в София нивото на престъпност е едва 45%. Чужденци твърдят, че тук е много спокойно място, където спрямо други страни, грабежи се случват много по-рядко. Макар, че ние сме свикнали да държим нещата си под ръка, да стискаме чантите си и да не ги оставяме без надзор, София се смята за доста спокойно и безопасно място. Представете си какво е в така мечтаната от някои чужбина.

Като изключим проблема с корупцията, статистики сочат, че за повечето проблеми като това да те нападнат посред бял ден, да те ограбят, да те обидят, да те пребият заради религия, цвят на кожата и т.н., процентите са под 50. В сравнение с Париж например, София води по безопасност в цели 7 категории, а спрямо Италия – 8. Така че преди да говорим за столицата и проблемите на държавата ни, може би трябва по-често да се оглеждаме около нас.


И не на последно място, тук можеш да си купиш бира за по-малко от 2 евро. Да не говорим, че трябва да се гордеем с това, че България е една от най-старите държави в Европа и единствената, запазила своето име непроменено от основаването си през 681 г.

Много често човек свиква с това, което му е дадено и дори не се замисля какво има. Хубаво е от време на време да се замислим и да бъдем благодарни. Тук е хубаво. Да не забравяме и че всяка страна, всеки град и населено място си има своите проблеми. Няма как без тях. Нито тук, нито в чужбина, нито където и да отидеш, ще има място, което да е напълно перфектно. В София си имаме много недостатъци, проблеми, но като цяло трябва да свикнем с мисълта, че тук не е толкова лошо.

 

Автор: Евгения Тошева

„Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“ гостуват в Шумен, Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София