Под наем в София! Какво трябва да знаете?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Животът в София включва различни моменти: посещения на културни забележително, обиколка на малките улички и, разбира се, наемането на апартамент. Това е дълга и сложна процедура, която има много уловки, особено за тези, които излизат под наем за първи път. Кои са най-съществените сред тях?

1. Договорът - Основната разлика между дългосрочен и краткосрочен наем обикновено е договорът. В много случаи отдаването под наем за ден или седмица не включва подписването на документи. Когато обаче човек си търси апартамент под наем за дълъг период от време (повече от месец) е задължително да сключи договор със собственика на апартамента. Обикновено договорът, за да бъде спокойни, трябва да бъде сключен със собственика на имота, а той трябва да потвърди това, като покаже документ за собствено или пълномощно за отдаване под наем. Всички документи трябва да са оригинали. Ако наемодателят представя само фотокопия - това е повод за притеснение, защото може да са фалшифицирани. Договорът за наем трябва да съдържа още: крайна цена за наем, срок за плащане на наем, срок на договор и евентуални допълнителни клаузи за състоянието на жилището.

2. Информацията - Когато наемате апартамент за дълъг период, не забравяйте да попитате собственика на апартамента за всичката информация, която ви е нужна. Например какви проблеми биха могли да възникнат, от кога не е правен ремонт, какви са съседите. Така ще можете да осъзнаете пред какви евентуални неприятности може да се сблъскате, както и какво да очаквате.

3. Свободата – Много хазяи в София, особено от по-старото поколение, остават с убеждението, че отдаването под наем е вид приятелско споразумение и могат когато пожелаят да посещават жилището си. Това не е така. Собственикът на апартамента няма право да влиза в него без вашето присъствие там, и без да сте уведомени. За това нашият съвет е още в началото да кажете, че искате да се смени ключалката, за да имате само вие ключ от апартамента. Така защитавате себе си и свободата си.

Най-важното при наемането на апартамент в София, разбира се, остава това да го откриете. Пазарът на предлагане е много по-малък от този на търсене, което превръща наемането в една изключително дълга и трудна кауза!