Как да познаем фалшивите профили във Facebook?

icon
Sofialive.bg

В наши дни да си фалшив е особено модерно, а а за някои това си е направо начин на живот, просто защото никога не са се опитвали да бъдат себе си.

Както в реалността, така и в социалните мрежи измамата и фалша са често срещано дразнещо клише. Макар и полезни, социалните мрежи понякога могат да бъдат доста натоварващи, но намесят ли се и фалшиви профили-ситуацията може да стане наистина досадна.

Обикновено, fake профилите се делят за ботове и такива, зад които стоят реални хора, представящи се за други.
За да не станете жертва на такъв профил, ето признаците , по които ще познаете, че той е фалшив:

Ако е бот, обикновено съдържа зловреден софтуер, който е създаден единствено с цел да зарази компютъра ви. Подобни профили се познават по това, че са почти празни, без никакви снимки, информация и статус. Щом изпратите съобщение, няма да получите отговор с месеци, просто защото зад профила не стои човешко същество.

Ако е някой, който се представя за някой друг, също има няколко издайнически признака.

Обикновено профила е женски, на красиво младо момиче или жена на средна възраст. В повечето случаи снимките са 3,4 и са взети от чуждестранни сайтове за запознанства.

В профила липсват почти всякакви актуализации, качване на нови снимки и статуси. Няма отбелязвания с познати и приятели, нито общи снимки с други хора. Противно на ботовете, тук приятелите са доста, дори повече от нормалното-често наброяват 1500, 2000, но ако се разровите ще разберете, че никой от тях не е свързан по някакъв начин и са сякаш случайно добавени.

Също така характерно за фалшивите профили, е недостоверната информация. Ако профилът е на младо момиче, масово приятелите й са хора на възраст от 40,50 години и ако е посочила, че е на 20,25 години, е написала, че е професор в Харвард, например.

Друг път зад такива абсурдни профили се крият партийни тролове, целящи единствено хейт, провокация и лесно изкарани пари на гърба на чуждите нерви. Те са познават от километри-винаги се „изявяват“ по политическите групи.

Дори даден фейсбук акаунт привидно да изглежда нормален и да не са на лице всички изброени признаци, имайте едно наум, защото никога не се знае кой всъщност може да стои зад другия екран...

Мъжът е задължен, а на жената ѝ е неудобно да поиска сметката