Кой дава повече - бедният или богатият?

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images/Guliver

Често гледам видеа в Youtube. Всъщност едва ли има човек, който ще каже "Аз никога не гледам нищо в Youtube". Поне слушаш песни там, като няма дискотеки вече.

Е, гледайки и аз видеа с ясната идея да се отпусна от тежкия работен ден, както предполагам повечето правят, попаднах на едно, публикувано от "Светът на Ванката" - канал, създаден от актьора и режисьор Димитър Кирязов. В него се публикуват кратки, но интересни и забавни скечове, които разпускат аудиторията. Често се засягат битови проблеми от тяхната хумористична гледна точка. Именно това е разтоварващото. Виждаш нещата от ежедневието, но по друг начин, който ти харесва.

В това видео участва небезизвестният Наско - ром, станал известен преди няколко години с клип във Фейсбук, в което казва "Долу, на спирката!". Дълго време това се превърна в забавна фраза и неговата популярност доби още по-големи размери, когато взе участие и в клип на известна чалга певица.

Но сега по същество. В клипа се вижда как Димитър Кирязов се е преобразил в ролята на клошар и заговаря Наско. Впечатление прави едно - как последният не работи, живее на подаянията на хората, но когато нашия герой "Мечо" го моли да му вземе 3в1 от кварталната лафка, Наско без да се замисли му купува. Не чухме във видеото "Ама кога ще ми върнеш парите?" или "Следващият път кафето е от теб". Дава ги безвъзмездно. И да, той не ги е изкарал с труда си, но все пак знаем каква е стойността и на едната стотинка за бедните хора.

Не изключвам и това, че има някаква вероятност този скеч да е предварително уговорен, но някак се съмнявам неговото поведение да е изкуствено. Изглежда много истински и непринуден.

Скечът се явява като един социален експеримент - виж дали бедният ще ти даде и после му дай десеторно. Не знам от "Светът на Ванката" колко са му дали, но в края на клипа Димитър Кирязов заявява, че са го почерпили. Браво!


Тук няма значение дали това е Наско, Стоян или Петър - хората, мизерстващи по улиците са безброй. Наско е едно олицетворение на тях.

Въпросът, на който трябва да дадем отговор е кой е по-способен да дава - бедният или богатият. Съдейки по видеото и по много подобни случки в настоящето бедният е човекът, преживял много, но и съпричастен към останалите, знаейки какво е да живееш на ръба и да очакваш нечие добро сърце да се отвори към теб, за да преживееш деня. Хората на улицата си помагат повече от онези в семейството с всички условия, достатъчни за живот, че дори и повече.

Оставам края отворен. Вие го напишете, изказвайки мнение по този въпрос спрямо собствените си наблюдения.

И помнете - който дава, не обеднява.