Зима в градския транспорт

icon
Sofialive.bg

Представи си черен петък в мола. Или … не. Представи си зала Арена Армеец пълна. Или … не! Най-добре си представи какво меле от хора щеше да има, ако в центъра на София раздаваха безплатни лотарийни билетчета за търкане. Абе казано на кратко – адски много хора на едно място, бутайки се един в друг. Мравуняк.

За онези, които не са имали честта да се возят в градския транспорт рано сутрин или в час пик, който вече е целодневно – това представлява приключението. Арена Армеец събрана в автобус със 150 правостоящи места.

Обикновено, без значение от горе изброените факти, все пак се качваш и се буташ в съответното превозно средство, защото искаш да се прибереш у дома или да отидеш някъде. А за допълнителна мотивация служи и това че следващия автобус, тролей или трамвай ще дойда след 15 минути. Най-често дори това не те отказва от използването на услугите на градския транспорт, но сега месецът е декември и за да успееш съвсем ясно да си визуализираш какво е зимно време в градския транспорт, ние от Sofia Live прииждаме на помощ.

Като човек, който всеки ден по няколко пъти се вози в градския транспорт в София, мога да ти кажа, че зимно време си е истинско приключение. Какво му е по-различното?

Ключови думи: измръзнали, сърдити хора, понеделник, час пик, закъсняват, мокри, 100 кила дрехи, жега

Сега малко по-подробно.

Зимно време доста хора решават да оставят колите си, защото:


а. не им пали колата
б. не им се чисти колата
в. не обичат да карат зимно време
г. друго

И познай като ги оставят с какво се придвижват от точка А до точка Б. Точно така. Градски транспорт. Така че едно от нещата, които прави пътуването зимно време в градския транспорт, в привидно малките и на рядко превозни средства, още по-забавно, е именно повечето хора.

Сега да не си помислиш, че поне като е зимно време, в градския транспорт хората не се потят. Напротив. Навън е -30 градуса, а в превозното средство обикновено е така че на шофьора с късата тениска да му е добре, т.е. някъде около 27 градуса. Сега си представи как си се навлякъл, за да оцелееш на тези минусови температури, стигайки до спирката и чакайки на нея – с тениска, блуза, пуловер, връхна дреха, шал, палто, ръкавици, шапка и т.н. Трика е да успееш да съблечеш поне два слоя дрехи преди да си се загрял твърде много и няма да припаднеш. Да де, ама и това си е предизвикателство, защото обикновено имаш чанта в ръцете си и сто човека, които се търкат около теб, така че движенията ти са леко ограничени.

Айде сега пък да не се оплакваме твърде много. Ако случайно не припаднеш от жега в градския транспорт, зимно време, винаги има шанс докато се опитваш да изтърпиш до твоята спирка и дишаш колкото можеш повече, да се качи някой с раница на гърба, без да я свали. Има огромен шанс да ти зашият няколко шамара и да се събудиш много бързо. Кафето, което си пил сутринта, пасти да яде.

Е, изключвайки факта, че от 50 места за сядане, 25 са заети, защото облечен взимаш място за двама или ако случайно се съблечеш, дрехите ти взимат място за двама, поне ако си прав, нямаш нужда да се държиш. Толкова много хора около теб има, че и да искаш, не можеш да паднеш. А ако случайно залитнеш, има толкова много слоеве дрехи и от твоята страна и от другата, че си в безопасност. Е, от наранявания. Иначе от вируси, никакъв шанс.

Зимно време толкова често се среща някой индивид в градския транспорт, който сякаш нарочно киха или кашля от най-задната седалка, така че бактериите му да стигнат до шофьора. За какво му е на човек да си слага ръка на устата, когато с нея може да напише поредния смс? Така или иначе пристъпвайки в автобуса подписваме въображаем договор, че сме съгласни да се разболеем от три различни вируса едновременно, защото шанса е огромен.

Най-хубавото на пътуването в градския транспорт зимно време е че .. идва пролет.

А там какви са алергии …


Автор: Евгения Тошева

А тук можеш да видиш как да не напълнееш по празниците

С внимание към детайла, от Убрике