Код оранжево

icon
Sofialive.bg

От близо два месеца семейство Георгиеви от Люлин 6 има проблем. Не им стига, че понякога не успяват да вечерят преди 22:00 часа, ами напоследък и приятелите им се притесняват да ги канят на гости. Но, това е то бремето на кулинарната слава. Тя застига Стоян и Десислава Георгиеви, когато пускат в мрежата Home Cusine - видео рубриката, в която всеки ден, от понеделник до петък, наблюдаваме как нашите любители-готвачи си забъркват нещо за хапване след работа (правописната грешка в името е нарочна, със закачка към аматьорския характер на предаването - б.р.) Понеже ги следим изкъсо, ще заявим, че дори и най-класическата рецепта да хванат, все ще я барнат с някоя по-експериментална съставка. Също така не признават друго освен пресни подправки (които са важни точно колкото и останалите продукти), използват само филтрирана вода и леят колосални количества зехтин (към 7-8 литра на месец).  Ръцете, които виждаш в клипчетата, обикновено са на Десита, освен в случаите, когато под ножа минават морски дарове - тогава Стоян е в стихията си. 

Ние си поискахме за вечеря нещо по-леко и непретенциозно откъм приготвяне, но пък вкусно и засищащо. И получихме тази кремсупа от червена леща и моркови в брилянтния акомпанимент на пикантна паста. Специалният принос на Home Cusine в рецептата са заквасената сметана и лютите чушлета, които двамата решиха да вкарат в играта съвсем спонтанно, но пък точно те донесоха чудния свеж привкус на зелено в края на мача. И така, на терена излизат:

За супата:
500 г моркови,
150 г червена леща,
250 мл заквасена сметана,
2 с.л. зехтин,
1 глава червен лук,
2 скилидки чесън,
1 голям картоф,
1 л зеленчуков бульон (от глава лук, морков и два стръка целина),
1 с.л. прясна мащерка,
50 г масло,
черен пипер,
сол.

За пастата:
1 ч.л. къри,
2 зелени люти чушки,
2 скилидки чесън,
3 с.л. зехтин,
1 с.л. сметана,
сол.

За крутоните:
2 филии стар хляб,
3 с.л. зехтин,
прясна мащерка,
черен пипер,
сол.

home_cusine_2_1124

Преди да минем по същество, накисваме лещата в студена вода за около час и си приготвяме бульона (отнема 15 минути, не го заменяй с кубчета от супермаркета). Щом сме готови, загряваме зехтина в тенджерата, кълцаме на дребно лука и чесъна и ги запържваме съвсем леко, колкото последният да си пусне аромата. Вкарваме и ситно нарязаните моркови, като енергично ги разбъркваме с шпатула минутка-две и грам не се притесняваме при нужда да ливнем даже повече зехтин от указаното - на лещата й ходи. После, заедно с едрите кубчета картоф, сипваме малко от бульона и даваме на зеленчуците 2-3 минути да се задушат. Добавяме останалия бульон, лещата и част от мащерката и ги оставяме да си врят на бавен огън. 

След има-няма 25 минути проверяваме как са и ако дадат знак, че са готови, им пускаме маслото и сметаната, още от мащерката, сол и пипер. (Home Cusine все пишат „черен пипер" в рецептите си, но ние сега ще ги изпортим - всъщност ръсят комбинация от бял и черен, за да не е толкова остро лютото.) Сваляме от котлона и пасираме.  

Междувременно вече сме се справили и с другите герои в супата. Крутоните просто ги заливаме със сместа от зехтина и подправките, объркваме ги в тавата да поемат хубаво и ги пъхаме за 8 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. Докато те хващат златиста коричка, запържваме за секунди ситно нарязаните люти чушки и чесън, добавяме им къри, зехтин, сметана и сол и ги привеждаме във вид на паста с блендер или хаванче.

Когато сервираме, във всяка порция слагаме по една лъжица от нея и мъничко сметана за пълен разкош.

Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев

Пада си по скейтърски марки, но ги съчетава така, че да не изглежда много спортно