Ако се храните така, може да подобрите зрението си - ето точно как

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Храненето е ключът към решаването на проблемите, свързани с очите. То не само помага за коригирането на нарушенията, но и предпазва от появяването им. Имайте предвид, че очите са зависими от храненето на тялото. В частност очите разчитат на черния дроб, бъбреците и кръвообращението за отстраняването на токсините от кръвта и за разграждането и доставянето на необходимите хранителни вещества.

Витамините и минералите, свързани с грижата за очите, са витамин E и витамин D за общо поддържане на здравето им, витамин A за правилен метаболизъм в черния дроб и храносмилане, витамин C за отстраняване на токсините в кръвта, глутадион за отстраняване на излишната течност, селен и каротеноиди, ниацин за повишаване на кръвообращението, всички витамини от B-група, омега-3 и 6 мастни киселини (намиращи се в рибените масла) за намаляване на възпалението и магнезий и калций, намиращи се в равновесие, за правилен мускулен контрол. Въпреки че тези хранителни вещества могат да бъдат намерени под формата на хранителни добавки, добре е да ги получаваме и с храната. Бедната на мазнини и лишена от млечни продукти вегетарианска храна е отлична за снабдяване на веществата, необходими за правилната грижа за очите. Морковите, листните зеленчуци (като зелено цвекло, спанак и броколи) и жълтите, зелените и оранжевите плодове (под формата на прясно изцедени сокове) са отличен източник на витамин A. Богатите на сяра плодове, яйцата, чесънът и аспержите повишават съдържанието на витамин C и E в организма.

Билки

Билките допълват хранителните вещества, получени от храната. Към тях се отнасят главно тези, които подобряват кръвообращението така, че до окото да достигнат повече хранителни вещества. Това са гинко билоба, готу-кола и плодове глог. Същият ефект може да се постигне с обикновените подправки майоран, лют пипер, джинджифил и чесън.

Боровинката, екстрактът от борова кора и гроздови семена могат да се използват за засилване на капилярите, които снабдяват окото с течност, и да помогнат в профилактиката на лещата. Препоръчителна доза е 120–160 мг дневно.

Капките за очи диагаку и ши-ху са китайски билки, полезни за лечението на сухи или възпалени очи. За корекция на катаракта са полезни китайските билки занг-ян и минг-му.

Lycium rehmannia (мерджанче) е билката, поддържаща състоянието на ретината.