Д-р Соколов: Тази диета ще ви предпази от хроничната есенна умора - стотици вече се отърваха за нея

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Всеки от нас е изпитвал умора, особено по време на по-студените месеци или смяната на климата, но когато се чувстваме постоянно изморени това е сигурен знак за хроничната умора. "Хората, страдащи от хронична умора стават все повече и повече през последните години и това е притеснителна тенденция. При мен идват стотици хора, които след като опитат тази диета, тотално забравят за умората. Хроничната умора не е шега работа, защото може да затрудни много личния ви живот и дори да доведе до депресия", категоричен е д-р Соколов, уважаван диетолог.

Е, с какво да се храним, за да се отървем неприятната есенна умора?

Според д-р Соколов трябва да включим в диетата си много въглехидрати, защото те се разграждат бавно от нашата храносмилателна система и представляват добър  източник на енергия за организма. Пълнозърнестите храни, както и зеленчуците, плодовете, ядките и семената са източници на въглехидрати.

Освен тях не трябва да забравяме и соковете, защото те осигуряват важни за организма витамини. "Наблегнете на сокове, които включват алое, кервиз, тиквичка, аспержи, репички, броколи, карфиол, ябълка, лайм или лимон.", посочва д-р Соколов.

Важно за избягването на хроничната умора е да включим протеини от растителен произход в менюто си като тофу, соево мляко, риба и бобови култури. "Ако приемате животински протеин, консумацията на този вид храна не трябва да надвишава 250 г. на ден.", подчертава диетологът.

Рецепта за супа, която ще засили имунната ви система и ще изгони умората

Необходими продукти:

  • аспержи
  • лук
  • чесън
  • джинджифил
  • кафяв ориз
  • пресни зеленчуци. 


Смесете тези съставки с две чаши вода. След като супата достигне до точката на кипене, трябва да се свали от котлона и да се остави леко да изстине. 

 

Още полезни съвети от д-р Соколов:

- Пийте билкови чайове - за предпочитане е този от ехинацеа

- Включете в менюто си овесени ядки

- Намалете кофеина