Може би не знаете, но трябва да почистваме тези неща всеки ден

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Някои хора избират да почистват къщите си всяка седмица, други на всеки 15 дни, докато трети почистват малко по малко от време на време. Но независимо от графика за почистване, който имате, някои предмети и места трябва да се избърсват всеки ден. Вашата клавиатура, вашата мивка и вашия волан, например, имат постоянен достъп до бактерии, които могат да бъдат вредни за вашето здраве.

За да ви помогнем да разберете какво точно трябва да се почисти, направихме списък с нещата, които най-много заслужават вашето внимание.

1. Душ слушалка

Постоянният воден поток във вашата душ слушалка не означава, че тя се самопочиства. Бактериите могат да растат в него и ако го вдишвате, докато се къпете, се съобщава, че това е една от основните причини за белодробни инфекции.

2. Пръстени

Ако носите пръстен всеки ден или ако имате сватбен пръстен и никога не го сваляте, по-добре е да включите почистването му в ежедневието си. Проучванията са установили, че ръцете на хората, които носят пръстени, имат повече бактерии от тези, които не носят.

3. Волан


Интериорът на автомобила е голям източник на вредни бактерии и въпреки че не е нужно да почиствате колата си всеки ден, по-добре е поне да почистите волана си, преди да го докоснете.

4. Дръжки на вратите

Ако има предмет, който докосваме всеки ден с мръсните си ръце от улицата, това са дръжките на вратите. Те могат да пренасят стотици микроорганизми, които могат да повлияят на нашето здраве.

5. Клавиатура

Обичайно е да използваме компютъра си всеки ден и клавиатурата, само защото се докосва толкова често, е източник на няколко вида бактерии. Добрата новина е, че обикновеното почистване с антибактериални мокри кърпички може да доведе до значително намаляване на замърсяването.

6. Дистанционно управление

Друг предмет, който докосваме всеки ден, е нашето дистанционно управление. Изследователите вече са открили дрожди, мухъл и бактерии върху този домакински предмет, така че е по-добре да отделите няколко минути в края на деня, за да го почистите.

7. Ключ за осветление

Ключовете за осветление често остават незабелязани, докато почистваме дома си, но те също са място, където микробите и бактериите обичат да се крият. За да докажат това, проучванията установиха, че те са едно от най-мръсните места в хотелската стая.

8. Мивка за баня

Мием ръцете си и мием зъбите си всеки ден, повече от веднъж, така че не е изненада, че мивките в банята могат да бъдат постоянно мръсни, тъй като са дом на повече от 50 000 бактерии. Ежедневното избърсване с антибактериален разтвор може да убие тази колония за миг.

9. Четка за зъби

Частици храна и плака се забиват в нашите четки за зъби всеки ден. Освен това повечето от нас държат този предмет на открито в банята, оставяйки четините му да бъдат източник на множество видове бактерии. Ето защо е по-добре да почистваме нашите четки за зъби всеки ден и да ги накисваме в антибактериална вода за уста.

10. Первази

Прах, мухъл и други частици мръсотия могат да се залепят по первазите на спалнята ни, увеличавайки алергичните атаки, докато спим. Избършете го всеки ден преди лягане и се отървете от нежелани здравословни проблеми.