Кои храни са полуфабрикати? Много повече, отколкото предполагате - не са само тези за микровълнова

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Често говорим за полуфабрикатните храни и доколко са опасни за здравето. Това наистина е така - само че невинаги разбираме в детайл кои са те и по какъв начин застрашават здравето ни. 

Те не са само ястия, притоплени в микровълнова печка. А терминът обхваща много по-широк кръг от храни.

Ето каква е дефиницията, която е важна за вас: "Преработена храна е всяка храна, която е била променена по някакъв начин по време на приготвянето", пише в материал Националната здравна служба (National Health Service (NHS) на Великобритания. И описва всички видове преработени храни - списъкът е дълъг, ето и него: 

Обработката на храните може да включва:

замразяване

консервиране

печене


сушене

Какво се счита за преработена храна?

Няколко примера, за да се ориентирате по-добре. Полуфабрикати са: 

 

зърнени закуски

сирене

зеленчукова консерва

хляб

чипс, колбаси, пайове и сладкиши

бекон, наденица, шунка, салам и пастет

микровълнова храна или готови храни

торти и бисквити

напитки, като мляко или безалкохолни напитки

 

Както виждате, голяма част от нещата, които консумираме ежедневно. Не всички преработени храни са нездравословни обаче. Някои храни се нуждаят от обработка, за да станат безопасни, като млякото, което трябва да бъде пастьоризирано, за да се премахнат вредните бактерии, както и съответно сиренето. 

Кои са опасните?

Опасните преработени храни са тези, които може да съдържат високи нива на сол, захар и мазнини. Солта, захарта и мазнините понякога се добавят към преработените храни, за да направят вкуса им по-привлекателен и да удължат срока им на годност. Или в някои случаи да допринесат за структурата на храната, като например солта в хляба или захарта в сладкишите. Това невинаги се усеща във вкуса: по тази причина много хора ядат повече от препоръчителните количества захар, сол и мазнини, тъй като не знаят колко е добавено към храната в процеса на полуфабрикация. 

Въпрос: Как мога да ям преработени храни като част от здравословна диета?

Нямате контрол върху количеството сол, захар и мазнини в преработената храна, които производителите слагат, но имате контрол върху това какво да изберете да купите.

Четенето на етикетите за хранителните стойности може да ви помогне да избирате между преработени продукти и да следите съдържанието на мазнини, сол и захар.

Повечето предварително опаковани храни имат информация за хранителната стойност отпред, отзад или отстрани на опаковката.

Ето и пример. Един голям пакет чипс съдържа 1.5 грама сол на сто грама, докато препоръчителното количество за безопасна храна е 0,5-0,7 гр.; тоест чипсът, както и много други полуфабрикати, надвишава двойно, а понякога дори тройни, допустимите маркери за добро здраве.