Най-накрая разкриха как да се преборим с шума в ушите

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/ Guliver

Съществува тясна връзка между шума в ушите и лошото хранене. Диета, състояща се от богати на мазнини храни, холестерол и рафинирана захар, е особено вредна за здравето на ушите. Преминаването към хранене с повече растителни протеини и комплексни въглехидрати естествено е от значение. Освен това прясно изцедените сокове представляват концентриран източник на здравословни витамини и минерали и на ценни ензими в лесна за усвояване форма. За разлика от готовите сокове прясно изцедените съдържат живи хранителни вещества без химически добавки.

Добавки

Вътрешното ухо съдържа хилаид специализирани сензорни клетки, нуждаещи се от вода, кислород и хранителни вещества, за да предадат ефективно електрическата информация на мозъка. Някои от по-важните вещества са следните:

Витамин A — около 25000 IU

Витамин E — около 400–800 IU

Витамин D — около 500–1000 IU

Йонизиран калций — 500–1000 мг


Магнезий — над 500 мг

Калий — 500 мг

Цинков сулфат — 60 мг

 

Понякога с шума в ушите се свързва липсата на желязо в организма. В този случай се препоръчват 75 мг желязо на ден за период от една седмица. След това желязото се приема в нормални количества. Точната дозировка на всички хранителни вещества трябва да се даде от лекар.

 

Какво да се избягва

Избягвайте излишно високите шумове. Откажете се от вредните химически вещества, намиращи се в алкохола, цигарите, кофеина и чешмяната вода. Домашната и работната среда трябва да са почистени възможно най-добре. Състоянието може да се влоши от въздействието на копирните машини, домакинските препарати и обичайните токсини, като формалдехид.

Известните токсични лекарства включват определени антибиотици, контрацептиви и новокаин. Консумирането на храни, богати на холестерол, мазнини и захари, е една от основните причини за шума в ушите. Рафинираните въглехидрати трябва да бъдат заместени от комплексни въглехидрати. Трябва да се приемат киселинни храни, като плодове и зеленчуци.