Вижте какво се случва с тялото ни, когато станем на 30 години

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Физическата промяна с течение на времето е неизбежна, а заедно с нея и идващата старост. Въпреки това, можеш да контролираш степента на тази промяна, ако имаш необходимите знания и владееш правилно процеса. Колкото и да игнорираш факта, че остаряваш, този процес е неизбежен. Философски погледнато, може завинаги да останеш млад. Физически, процесът на стареене започва след 20-годишна възраст. За щастие има неща, които да направиш, за да забавиш биологичния часовник и идващата старост. Десетилетията може да са снизходителни към теб, стига да знаеш как да се грижиш за себе си.

Мозък

Започваш живота със 100 милиарда неврони. Остарявайки, техният брой намалява. Допълнително производството на синапси също намалява. Това са връзките, които позволяват на невроните да предават химически или електрически сигнал към друга клетка. Този процес може да засегне координацията, паметта и общата мозъчна функция. Изследванията показват, че влошаването може да започне още на 20 години, като 27-те се определят като възможно начало на едно осезаемо влошаване.

Колкото и неизбежен да е този процес, има случаи на 60-годишни, които имат мозък в забележително добро състояние. Следователно спадът в броя на невроните и синапсите може да се избегне. Един от начините, по които може да предотвратиш това е да продължиш да учиш. Постига се лесно с четене редовно, игри за ума, хоби. Може да запишеш допълнителен курс за придобиване на нови умения.

Мускули

Мускулите непрекъснато се изграждат и разграждат. Когато си млад, това се случва равномерно. Удариш ли 30 години процесът на разграждане е по-доминиращ. Започваш да губиш мускулна маса.

Загубата е в процес на липса на активност. С напредването на възрастта движението намалява, което значи че се използват много по-малко мускули. Йога практиката е много подходяща, ако искаш да раздвижиш всички мускули.


Гърди

Твоите красиви гърди не са имунизирани от времето и гравитацията. На около 35-годишна възраст те започват да губят тъкани и твърдост. Физическите упражнения са по-малко ефикасни в този случай. Даже напротив, неправилните физически упражнения и неподходящия сутиен при жените могат само да влошат ситуацията.

Кости

Костите ти ще започнат да намаляват по размер и плътност. Ще стават по-тънки и по-крехки. Ще станеш по-податлив/а на фрактури.

Начин да се избегне загубата на костна плътност е да се лекува и предотвратява остеопороза. Тестът за костна плътност може да определи дали си изложен на риск. Увери се, че приемаш необходимото количество калций. Поддържането на активен и здравословен начин на живот е от важно значение.

Времето може да не е твой приятел, но последиците от него могат да бъдат контролирани. Грижи се за тялото си и то ще ти се отблагодари.