Със сигурност пропускате някоя от тези ежедневни стъпки в личната си хигиена

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ежедневно спазваме лична хигиена, но не осъзнаваме, че може би правим някои неща по грешен начин. Дори обикновеното миене на зъби може да бъде объркано. Ето няколко съвети за правилна хигиена.

1. Носите чорапогащник през целия ден

Специалистите не препоръчват носенето на бельо през целия ден. То трябва да се сменя на всеки 3-5 часа. Освен това менструалните превръзки трябва да се сменят на всеки 4 часа, а в случай, че кървенето е голямо, е по-добре да се сменят на всеки 2 часа. За менструалните чашки препоръчителното време за носене е 4-6 часа.

2. Използване на клечки за уши 

Лекарите препоръчват да бъдете по-внимателни с ушите и да спрете да ги почиствате с клечки за уши. Препоръчват почистване с кърпа. Проучванията не е препоръчително да използвате свещи за уши, защото ще наранят ухото ви.

3. Ежедневно ексфолиране на кожата

Кожата се обновява на всеки 6 седмици и агресивното ексфолиране всъщност води до суха и раздразнена кожа. Използването на гъба от луфа под душа всъщност е доста груба ексфолиация. Придържайте се към използването на луфа само два пъти седмично.


4. Смяна на стелки по-рядко от веднъж годишно

По-добре е да смените стелките си между 6-12 месеца при редовна употреба. Първо, старите стелки спират да поддържат свода ви. Второ, започват да миришат лошо заради бактериите. Ето защо не е хигиенично да носите обувки без чорапи.

5. Не ексфолирате подмишниците си

Експертите казват, че подмишниците ви също се нуждаят от ексфолиране, особено ако се бръснете. Използвайте луфа, за да нанесете скраб за тяло и след това нежно ексфолирайте. Ако кожата на подмишниците ви е чувствителна, използвайте почистващия препарат за лице. Ексфолирайте ги два пъти седмично.

6. Използване на антибактериален сапун върху лицето

По-силен не означава по-добър. По-здравословно е да избягвате всякакви почистващи препарати, които правят кожата ви суха и раздразнена. Така че избягвайте грубите сапуни, включително антибактериалните. Антибиотичният агент в такива сапуни лишава кожата от нейните хидратиращи масла.

7. Ежедневно използване на антибактериален сапун за ръце

По-добре е да пропуснете използването на антибактериален сапун всеки ден за ръцете си. Производителите не са доказали, че съставките са безопасни за ежедневна употреба и за дълъг период от време. Освен това няма доказателство, че обикновеният сапун е по-малко ефективен.

8. Използване на натиск, докато си миете зъбите

Проучване показа, че прилагането на повече от лек натиск върху зъбите ви или четкането за повече от 2 минути не ги прави по-чисти. Освен това може да увеличи риска от проблеми в устната ви кухина.