Тези неща ви пречат да спите добре

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Не спите достатъчно и в крайна сметка се чувствате уморени през целия ден? Може да изглежда, че просто промяната на графика ви за сън ще реши проблема за нула време. Има обаче фактори, които влияят върху качеството на съня ни, за които никога не бихме помислили, че са виновни за безсънните ни нощи. И те ни карат да се чувстваме все по-зле и по-зле всеки ден, но продължаваме да се придържаме към тези вредни навици.

Като например: 

1. Лягате си гладни

Може би сте на специална диета и не ядете след 18:00 или просто не искате да натоварвате тялото си с много работа, преди да заспите. Разбира се, преяждането е проблем за добрия сън, но и гладът няма да ви осигури по-добър сън.

Когато сте гладни, ще спите лошо, дори и да сънувате бисквити. Ето защо малка закуска един час преди лягане (около 150 калории) е страхотна идея. Това ще даде на тялото ви достатъчно енергия, за да ви помогне да заспите, колкото и странно да звучи това. Най-добрите храни за ядене преди сън са ядки, малко пуешко месо или несладки плодове.

2. Подремвате през деня

Здравият възрастен човек няма нужда да подремва през деня, но хората все още често заспиват в креслото пред телевизора, в автобуса или където и да е другаде. Ако подремвате кратко през деня, качеството на съня ви през нощта може да се влоши. Освен това има един вид безсъние, което се случва само през уикендите: когато човек е спал твърде много през уикенда сутрин, той не може да заспи вечерта и се чувства абсолютно ужасно в понеделник сутринта.


Ако ви се спи през деня, това означава, че е време да станете и да протегнете краката си. Притокът на кислород ще се увеличи, кръвообращението ще се подобри и ще се почувствате много по-добре.

3. Често пропускате закуската

Закуската изглежда няма връзка със съня през нощта. Закуската обаче включва биологичния ви часовник. След като тялото получи малко енергия в рамките на един час след събуждането, то започва да брои времето преди нощния сън.

Освен това закуската регулира метаболизма. Когато правите много дълги паузи между храненията или пропускате закуската си, мозъкът мисли, че може да огладнее.

4. Забравяте да почистите спалнята си

Дори и да ви се струва, че не ви е грижа за бъркотията около вас, мозъкът ви не мисли по този начин. Бъркотията влияе на подсъзнанието. Смята се, че нашият мозък запаметява всичко, което ни заобикаля и ако последното нещо, което сте видели преди сън, е било хаос, и вашият сън ще бъде хаотичен.

Освен това спането в прахта никога не е карало никого да се чувства добре. Едно от най-прашните неща, за които често забравяме, са завесите.

Опитайте се да ограничите броя на нещата, които имате в спалнята си, и почиствайте възможно най-често, за да улесните дишането.

5. Стаята е твърде гореща

Много е трудно да кажете „не“ на топлата спалня, ако не харесвате студа. Но дори да смятате, че се чувствате по-удобно да заспите в топла стая, през нощта високата температура само ще намали качеството на съня ви.

Ако през зимата ви е трудно да спите на отворен прозорец, просто отворете прозореца за 10 минути преди да заспите. Най-добрата температура за спане е около 22 градуса.

6. Спите по корем

Всеки човек има своя любима поза за сън и психологическите тестове дори често се опитват да интерпретират чертите на характера на хората по начина, по който спят. Има обаче добри и лоши пози за сън. Хората спят най-добре, ако спят по гръб или настрани. Смята се, че позицията по корем е най-лошата, защото в нея гръбначният мозък и мускулите не се отпускат, гърдите са притиснати и дишането е затруднено.

Тази позиция е особено лоша за хора, които имат сърдечно-съдови заболявания, белодробни заболявания или атеросклероза.

Доста стресиращо е да спрете да спите в любимата си поза, така че трябва да направите прехода по плавен начин.

7. Вашият домашен любимец спи до вас

Много рядко се случва животно да спи през цялата нощ. Това е особено вярно за котки, които дори не разбират какво означава лично пространство. Така че, ако вашият домашен любимец спи с вас, сънят ви най-вероятно ще бъде лош.

Наистина ли се чувствате страхотно, когато се събудите с котката си на главата си или когато буквално спите на самия ръб на леглото, защото вашият домашен любимец е заел по-голямата част от леглото? Много собственици на домашни любимци се оплакват от съня си, защото техните домашни любимци смятат, че те притежават спалнята.

8. Ядете сладко преди лягане

Вече разбрахме, че лека закуска преди лягане е добро решение, освен ако не става въпрос за сладки храни.

Захарта е като храна за мозъка и ако мозъкът ви е твърде активен през нощта, това не е добре. Всъщност може да доведе до кошмари. Ако ядете шоколад преди сън, това може да причини безсъние, тъй като съдържа кофеин (и няма значение какъв вид шоколад ядете).

9. Не знаете за „тайния живот“ на краката си

Може да се почувствате уморени сутрин поради нещо, наречено синдром на неспокойните крака, което е доста трудно да се забележи. Краката на хората може да се тресат през нощта, така че мозъкът се събужда през цялото време, което нарушава съня.

Този проблем е често срещан при възрастните хора, но ако сте млади, това не означава, че го нямате. Ако не можете да заспите от неприятно усещане в краката си и на сутринта забележите, че чаршафите са смачкани, това може да е индикация, че имате този синдром.

В най-тежките случаи лекарите предписват специални лекарства, но за начало трябва да се откажете от кафето и други храни, съдържащи кофеин. Също така, направете кръвен тест, за да разберете нивото на хемоглобина.

10. Спите близо до източник на шум

Сънят с постоянен фонов шум е нездравословен и има отрицателни последици за тялото, дори ако не се събудите през нощта. Нашите мозъци забелязват шума и това води до умора, безпокойство и ускорен пулс през деня.

Внезапните силни звуци също могат да увредят здравето ви, така че ако близо до къщата има железопътна линия или магистрала, трябва да държите прозорците затворени през нощта или да използвате тапи за уши.

Бонус: Пийте сок от череши, за да заспите

Както се оказва, черешите са естествен източник на мелатонин, който отговаря за вътрешния часовник на тялото ви. Черешите са вкусни и се считат за лека закуска, която можете да ядете точно преди да заспите. Ако нямате череши, можете да пиете висококачествен сок от череши.