Тялото ни разбира, когато не спим у дома - и се случват ето тези неща

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ако някога сте прекарали поне една нощ в хотелска стая, при приятел или някъде другаде далеч от дома, вероятно знаете колко трудно е да се наспите добре, докато не сте в спалнята си. Учени направиха експеримент и се оказа, че този странен феномен има научно обяснение.

Ето какво е то: 

Учените всъщност не знаят защо трябва да спим

Преди да се впуснем в експеримента, нека първо отговорим на основния въпрос - защо изобщо трябва да спим. Изненадващо, учените всъщност не знаят защо точно животните и хората трябва да спят. Повечето теории стигат до заключението, че наред с много други потенциални причини, сънят е от решаващо значение за нашите мозъчни клетки и възстановяването на мускулите.

Какво се случва с тялото ви, когато спите на ново място

Въпреки това, независимо от причините и ефектите от съня, сънят е много неудобен процес от еволюционна гледна точка. Мозъкът се изключва за няколко часа и оставя животното без способността да разпознае опасността и да се защити. По този начин животни като китове и делфини са развили свръхбдителна система за сън, която се нарича еднополусферичен сън с бавни вълни - процес на сън, при който само една част от мозъка почива в даден момент. И хората също са развили подобна способност.

Вашето тяло реагира на ново място


Феноменът да се борите да заспите или да спите добре, когато сте на ново място, се нарича ефект на първата нощ. FNE е често срещан проблем и област на изследване сред изследователите на съня. Въпреки това, нямаше общо разбиране защо се случва FNE, докато проучвания, проведени от учени от университета Браун, не откриха научно обяснените причини за FNE.

Оказва се, че когато спите на ново, непознато място, мозъкът ви го разпознава като потенциално опасна среда и не ви позволява да заспите напълно. С други думи, имаме затруднения със съня, защото, подобно на делфините, само едно полукълбо на мозъка ни почива, когато спим на ново място. Юка Сасаки, един от учените от университета Браун, казва, че „нашите мозъци може да имат миниатюрна система от това, което имат китовете и делфините“.

Експериментът доказа дисбаланса на съня.

Екип от учени от университета Браун набра 35 здрави доброволци, покани ги да прекарат 2 нощувки в оборудвана лаборатория с интервал от една седмица между нощувките и изследва мозъчната им дейност.

Те открили асиметрия в дълбочината на съня между лявата и дясната част на мозъка. Лявото полукълбо не било в толкова дълбок сън, колкото дясното. Човек става по-уязвим и чувствителен към странни (и следователно потенциално опасни) звуци. Една седмица по-късно, по време на втората нощ в лабораторията, дълбочината на съня между полукълбата била много по-симетрична.

Изследователите на съня измислиха няколко практични трика, които ще ви помогнат да преодолеете FNE и да спите добре, независимо къде прекарвате нощта си. Тъй като FNE е свързано със спане на непознато място, вашата цел е да направите мястото да прилича на вашата спалня.

Носете нещо познато: възглавницата, любимата ви пижама или топла напитка, която обикновено правите преди сън.

Спазвайте обичайния си режим на сън: опитайте се да си лягате точно по същото време, когато правите обикновено, и следвайте обичайните рутинни ритуали, които следвате у дома.

Направете заобикалящата ви среда възможно най-позната: например, опитайте се да резервирате хотелска стая със същия размер на леглото като у дома - ако имате двойни легла у дома, може да е странно да спите на едно.