Възглавниците причиняват големи проблеми със здравето, ако не ги сменяме често

icon
Sofialive.bg
Източник: iSleep

Според специалистите, прахът и гъбичките, които причиняват пърхот, се втриват в главата всеки ден по време на сън. През времето на използване възглавницата поглъщат от въздуха многобройни вредни вещества, прах и микроорганизми. Въпреки това, ние не сме свикнали редовно да сменяме възглавниците. Почти 90% от хората правят това веднъж на няколко години.

Междувременно експертите са убедени, че възглавницата може да е причина за упорития пърхот, от който не ни спасяват специализираните шампоани. Лекарите обясняват това, като казват, че по време на сън главата постоянно се отърква във възглавницата, а косата като метла събира всички вредни вещества от нея. И патогенните микроорганизми и гъбичките лесно преминават през порите на тъканите и могат да стигнат до косата дори и през чистата калъфка за възглавницата.

За да се избегне този опасен контакт, експертите съветват да се прибегне до различни превантивни мерки.

"Най-лесният начин е да си купите нова възглавница на всеки два до три месеца", препоръчват лекарите. Ако не можете да сменяте възглавницата често, тогава слагайте по няколко слоя калъфки. Тогава на прахта и микроорганизмите ще им бъде трудно да достигнат до повърхността, а косата ще бъде по-свежа и здрава. Промяна на калъфката за възглавници в градски условия трябва да бъде най-малко два пъти месечно.

Възглавницата – питали ли сте се какво се крие в нея?

Една трета от масата на възглавницата ни може да се състои от бактерии, мъртва кожа, акари и техните изпражнения, което едва ли би допринесло за спокоен и пълноценен сън.

Възглавниците обаче, както и застоялият въздух в спалнята ни, представляват идеална среда за различни микроорганизми, които, от своя стана, биха могли да допринесат за различни заболявания като грип, варицела, дори и проказа, обясняват учени.


Нежеланите вредители, за съжаление, се срещат навсякъде. Те биха могли да се настанят удобно и да се почувстват у дома си - в нашата възглавница. Доколко е достоверно?! Заключенията са направени след изследване „здравето“ на хиляди възглавници, използвани от пациенти в различни болници.

Направените тестове установяват „жива“ зараза по външната част на възглавницата. В някои случаи подсмърчането или сълзите остават по повърхността й. Така бацилите безпроблемно намират своя път в пълнежа на възглавницата ни.

Проблемът с възглавниците в много болници е, че те имат повече от милион бактерии Staphylococcus hominus на всеки милиметър. Бактерията може да причини инфекции при хората, които имат слаб имунитет. Д-р Такър – от екипа изследователи, определя ситуацията като „био хазарт“. Той допълва още, че самото присъствие на бактериите неминуемо означава, че те ще се прехвърлят на пациентите.

Специалистът предупреждава, че 1/3 от теглото на възглавницата може да се състои от живи микроорганизми, комфортно спотайващи се там, и техните изпражнения. Бактериите се наслаждават на благоприятните условия и не спират да се размножават вътре във възглавницата ни. А някои от тях не могат да бъдат отстранени.

За съжаление обаче, проблемът не се отнася само за болничните заведения – заплахата е реална и за любимата ни възглавница вкъщи. Въпреки редовната смяна на калъфката, която всеки път е чиста и свежа, ние всъщност просто покриваме нещо изключително неприятно отдолу.

Съветът на експертите е редовно да подменяме възглавницата, на която спим, независимо колко любима ни е тя. Ако пък нямаме тази възможност, на всеки три месеца трябва да перем синтетичните възглавници.