Кулинарните групи = Ад в социалните мрежи

icon
Sofialive.bg

След като за трети пореден ден размразявах пица от камерата, като си втълпявах, че на етикета пише: от истинско тесто, реших да сготвя нещо хубаво. Къде по-лесно да намериш рецепта освен от Интернет? Затова набързо се разрових в социалната мрежа и какво да видя- цяла поредица от кулинарни групи. Различни имена и правила, но все пак най-важното: пълно с нови рецепти от изпипани кулинарки, решили да споделят своя опит безплатно.

След това се проклех, че въобще съм го решил.

Първо попадаш на огромен пост с поне 10 листа А4 с правила на групата: не можеш да нагрубяваш, да плагиатстваш, да коментираш злобно, да крадеш и да не цитираш манджата, която готвиш. Както и няма как да спестиш точната рецепта с грамажите, защото иначе ще бъдеш изритан. Явно всички женички от тези групи се познаваха, защото като стари приятелки коментираха сложността на мусаката и колко точно картофи слагат.

Скролвайки надолу попаднах на първия подводен камък: Какво ще готвите за вечеря?

Уголемен пост от 5 думи, написан с поне 6 правописни грешки и събрал 431 коментара от яростни кулинарни машини. Предложенията са хиляди: от кисело зеле със сланина, до пролетни рулца с бял сос. Има един два граматически коментара против авторката, но нейни верни поддръжки веднага атакуват редактора с нецензурни думи, че това е кулинарна група а не правописен речник и набързо го гонят от групата. Накрая авторката споделя, че се е спряла на комбинация от пролетни рулца, навити в кисело зеле и сос от сланина и събира 53 сърца на творението си. После щяла да качи снимка.

Тогава се замислих. Ок. Ти питаш какво ще готвя аз, но имаш ли същите продукти… имаш ли същите уреди, същите знания, дори същото време.

Въртейки се из тези групи, открих , че особено актуални са снимките след вечеря. Това е когато си извадил пилето с ориз от фурната, сипал си в чинии, започнал си да ядеш, но после се сетиш, че трябва да го снимаш за аверките от фейса. Тогава грабваш ел джи то и правиш снимки на половината тава, редом с лъжицата в нея. Поне 200 сърца летят към теб, а въпроса: рецепта?- е зададен многократно от всеки, който колекционира рецепти.


Докато бях там попаднах на снимки на: овъглени филии със салам (пица), ориз с някакво месо (паеля), сметанова торта с плодове (тарт) и хиляди вариации на ястие, което включва картофи и кюфтета, които били видели от английски сайт.

Излязох от групата с неприятен вкус в устата, все едно съм опитал едно от тези ястия и се чудех- ако баба ми, която е на надминат кулинар, види тези манджи, как със сигурност би била втрещена..

Накрая, точно преди да изляза, попаднах на пост от видимо възрастна жена, която питаше: как се пържат тиквички…

 

А тук можеш да видиш защо не трябва да позволяваш на това, което обичаш да те убие