6 места за хапване в София

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Столицата ни е море от колоритни пространства подходящи за всеки вкус, способни да задоволят и най-големите претенции. Не е тайна, че голяма част от софиянците обожават да посещават различни заведения без значие дали имат специален повод или не.

И все пак, има някои, които откровено предпочитат пред други. Вижте топ 6 от тях:

1. Пицария

Със сигурност това е едно от най-предпочитаните места за всеки един столичанин. Освен, че цените са достъпни, обстановката е много приятна и непринудена и е подходяща както за делови срещи, така и за приятелски сбирки и романтични вечери. А и рядко се среща човек, който да не обича пица и паста.

2. Китайски ресторант

Макар, че до една степен китайската кухня се води екзотична, тя вече е станала много популярна у нас и е от части побългарена. Китайският ресторант е едно много приятно място в София за всякакви поводи, а добрата новина е, че почти всяко едно такова заведение предлага и доставки до дома.

Въпреки, че тези ресторанти са много комерсиални, обикновено в тях пускат автентична китайска музика, която ще ви накара да се потопите в духа на Изтока.


3. Механа

Механата е класическо българско заведение, което е любимо място на редица столичани и като цяло на много нашенци. Освен, че всичко в него е на ниво и кухнята е традиционна и много вкусна, интериора и музиката създават една невероятна атмосфера, която може да докосне сърцето на всеки и да възроди в него усещане за класически, роден домашен уют.

4. Средиземноморски ресторант

Средиземноморската кухня е за истински ценители и онези, които харесват храната й, са редовни посетители на такива ресторанти, особено през лятото. Този тип заведения носят със себе си класически ваканционен бриз, свежест и романтично настроение. Доста софиянци, които се налага да прекарат горещите дни в столицата, успяват да се докоснат до екзотиката на морските вълни именно по този начин.

5. Чайна

Заведенията от типа “Чайна” набират все по-голяма популярност в София от доста време насам. В тях се предлагат предимно вегетариански и веган индийски специалитети и богато разнообразие от автентични веда чайове, лимонади и сладкиши.

Атмосферата е много отпускаща, мистериозна и пленителна. Чайната е подходяща за всеки един повод и сезон и е сред предпочитаните места на хората, които се увличат по здравословното хранене и нетрадиционните, арт пространства.

6. Японски/корейски ресторант

През последните 10 години, японските и корейските ресторанти се превърнаха в любими кътчета на много софиянци, най-вече във възрастовия диапазон 15-29г. и някои от причината за това е това са аниме манията и популяризирането на на к-поп музиката и азиатското кино. Всеки, който е фен на тези неща и като цяло привърженик на азиатската култура, със сигурност е опитвал поне веднъж в живота си различни видове суши специалитети, кимбап, кимчи, яйчени рулца и разбира се, емблематичния рамен (рамьон).

Арт ресторанти

Тези места за характерни с това, че там всичко е извън добре познатите рамки и клишета. Храната е различна, нетрадиционна и често плод на авторски кулинарни хрумвания, интериорът по-скоро напомня на галерия или ателие на художник с неизчерпаемо въображение, а музиката варира от инди (електро) поп и рок, до причудливи стилови съчетания в стил Cocorosie (френски ъндърграунд дует).

Арт ресторантите са любимо място на всички артистични типажи населяващи столицата, но и живеещи в други градове. Предимството на тези кътчета е, че могат да обединяват успешно изкуство, музика, храна и всевъзможни събития като концерти, изложби и базари и всеки един артист да се почувства като у дома си.