Дългът към удоволствието

icon
Sofialive.bg

Огоста е къща за гости, здраве и красота. Скътана е на едноименната уличка в периметъра на „Иван Асен II" и е заредена с няколко етажа първокласни глезотии (или задължителни грижи, зависи) от графата здрав дух в здраво тяло. Отбихме се на гости и с удоволствие констатирахме, че положението е принцесата-и-граховото-зърно отвсякъде.

Първо, защото екипажът е съставен от банда модерни градски принцеси, ама от тези, които добре знаят какво искат и дори сами си сменят бушоните в коридора (има и принцове, сори, момчета, другия път ще измислим нещо специално за вас). Благородството ги задължава да бъдат безмилостно капризни, когато попълват колекцията си от процедури, козметични марки и ексцентрични аксесоари, но приятно неангажиращи и с безупречни обноски, когато ни посрещат в къщата за прическа, педикюр или дори само еспресо.

ogosta_2_1024

Второ, защото от хата йогата до сауната и от лака за нокти до антистрес ароматерапията, философията под покрива на Огоста повелява, че всеки фризьор, масажист или козметик е преди всичко артист и следва да действа върху нас със самочувствието и въображението на такъв. Сваляме шапка и влизаме вътре.

ogosta-9_1224

Озоваваме се директно в хола на - както изглежда - славно разпилени творчески натури, с меки дивани, всевъзможни масички, кош с играчки за малките, скрабъл, монополи и други забавления за големите, широко усмихнат бар-рецепция и библиотека на стълбището между етажите, пълна с личните предпочитания на всички обитатели - съвременна литература, списания и албуми за изкуство, дизайн, архитектура.

ogosta-1_1138

Въпросните обитатели сами по себе си са цял роман и всеки е оставил своя си следа в селекцията на продуктите и услугите. Ето ги и тях: Елвира Григорова - фронт дама на салона за красота, дипломиран козметолог, а впоследствие и фризьор, преминала през чикагската школа на Видал Сасуун (нещо като Хенри Форд на коафьорите); и Ясен Згуровски - точно така, неподражаемият художник, дизайнер и илюстратор, познавате се отлично. Хулиганската редакция на българския VICE също се е скатала тук, а съсед им е арх. Красимира Лазарова, която знаем от първото Chervilo, Before & After, Memento, Bar Me и други в този ред на мисли.


ogosta_1_1024

Огоста също е неин интериорен проект, само че щедро наръсен, облепен и окичен с иконичния и ироничен почерк на Згуровски, който се е разписал където свари - от номерата на трите хотелски апартамента и табелките „Please, do not disturb" през картичките по рафтовете с подаръци до случайни шкафчета и други рециклирани мебели по ъглите. Освен това редовно се навърта и зад бара, защото в Огоста твърдят, че мястото на истинските шефове е буквално в кухнята на нещата. Всеки детайл в къщата е пряко следствие от техния вкус и мироглед, като тук смятаме да откроим само няколко попадения.

ogosta_1024_01

В отделението за разкрасяване ни спечелиха тутакси с лаковете за нокти Uslu Airlines - тотални любимци на модните редактори по цял свят, пускат лимитирани концептуални серии цветове и редовно изскачат с колаборации с артисти, диджеи и култови обекти като парижкия магазин Colette или хотел Costes.

ogosta-7_1142

Във фризьорския салон са Alterna с тяхната линия без парабени, фталати, сулфати и подобни престъпници, както и провъзгласената за най-добра терапия за възстановяване на коса K-PAK от Joico. Ножиците държат каре дами, като всяка от тях си има специалитет и веднага ти издаваме да търсиш Криси за мъжко подстригване, а Елвира за къси коси и винтидж стайлинг на по-дълги.

В сектор козметика сме в ръцете на арфистката Рейчъл, както и в тези на бившата правителствена преводачка и кадър от салоните на скъпите лондонски хотели Катя, които са посветени в тайните на Yon-Ka - терапии за подмладяване и грижа за кожата на базата на есенциални масла. За да имат право да работят с марката, всички специалисти по света се сертифицират по универсална програма и дебели като тухли учебници. Основно правило например е, вместо да се нанася с тампон, тоникът да се впръсква със специална машинка, наречена лукас, за да проникне максимално дълбоко в порите и да те вдигне във въздуха. Ако идваш за първи път, питай за процедурите „Plaisir D'Aromas" и „Escale Beaute".

ogosta_3_1024_01

Ако пък си за шопинг терапия, разрови се в кутиите с ръчно изработени и безподобно шарени колиета, пръстени, брошки и аксесоари за коса на французите от N2, с които завършваме краткия обзор на ситуацията и те оставяме да откриеш другото на място.

Къща Огоста е на ул. „Огоста" 5 и на 0878 32 23 70.
Барът и салонът за красота са отворени всеки ден от 9:00 до 21:00.
Всеки момент чакаме и
ogostahouse.com най-после да заработи като хората

Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев

Архитект и пътешественик – стегне ли го шапката, стяга и багажа, а Балканите са последната му terra incognita в Европа