Хазарта е гладен. Яде тъпи рапърчета за закуска.

icon
Sofialive.bg
Източник: стоп кадър YouTube

Едно време се знаеше, че рап се прави докато си млад, после или те гръмват, или отиваш в затвора, или умираш от наркотици и алкохол. Но тия безумни времена взеха да свършват. Вече има ново явление - старо и обиграно куче, което може да смели всички младоци на кайма и да покаже уменията на гросмайстор. 

За кратко изглеждаше така: рап сцената постепенно се напълни с кресливи аматьори, които общо взето издънват от гледания наивното тийн поколение, редят тъпички, но напомпани рими, пускат компютърни ефекти на гласа, пълнят клипа с цица и ефекти и ето ти го продукта. "Имаш нов проект - нали си архитект" и много браво господа заживяха печелившо между Черешката на тортата, хипстърски бради, безобразни фийтове и евтини парчета. 

Но се намеси Хазарта. И новото му парче "Гладен" е истинско показно, по което всеки трябва да се равнява, ако иска да се осмели да реди римите. 

Дайте да направим едно сравнение.

 

Моля, веднага кажете-за мене кой модел витамин?Оня в магазина ми вика-пийни L-карнитин!

Ама дебел ли ме нарече тоя смел господин-пак добре, че не реве, че не е зел вазелин...


Разказвам сига кулинарна история за мъжа и храната-тва е мойта тиория...Фитнеслаборатория

в мойта стая, ето-калория пак изгаря, докато котето галя с царевичак-сега ша ва запаля!Айде

пак на доктор-120 лева, ама ми даде рецепта!Погледнах я-тия за мене са неква секта...Въздух и

вода на пара, въображаема цигара, ветър и мъгла на скара- кво да праа в таа държава?

("Гладен", Ицо Хазарта)

 

Сега да го сравним със:

 

Познавам татуисти, които ще те обичат.

Познавам егоисти, които ще те събличат.

Познавам мотористи, които ще те повозят.

Познавам журналисти, които ще те тормозят.

Познавам футболисти, дето ще ти вкарат гол.

Познавам милионери, дето ще ти купят мол.

("Само по татуси", Павел и Венци Венц)

__

Сравнете просто двата вида рап. В първият накъсвания, извъртания, диалекти, уличен език, импровизация, ирония, самоирония.

Във вторият пичовете "с много красиви бради" редят рими с предсказуемостта на петокласник като това е само в ситуация, в която петокласникът не е особено талантлив. 

Впрочем, дори тинейджърите най-вероятно скоро ще почнат да се усещат и ще им стане ясно, че има там едно старо куче, който е смазващо по-добър от лъскавите си кумири и по-добре да си тренират мозъка с неговите лафове и резки движения на речта, отколкото от затъпяващите ги идоли. И верно, може ли парчето да ти се казва "Само по татуси"? На нас това ни напомня на нещо друго - на "Само по парфюм", дето го пееше Преслава едно време. Да ви имам рапа пичове - все повече заемки от чалгата, преоблечени като нещо модерно, окрадено здраво от бозавия мейнстрийм. Как пък никой не се повлия от Еминем? Как само Хазарта може да усеща тия работи и да внедрява жестока техника в римуването? 

Разбира се, Ицо съвсем тактично винаги твърди, че като цяло няма за цел да ебава новото поколение рапъри. Което прави ебавката още по-добра. Новият му албум дойде тъкмо навреме - за да припомни на модерната клоунада, че дори и да трупа кинти и разглезена фен база, никога няма да излезе извън правенето на "продукт" и най-сетне да създаде песен. Прощавайте пичове - Хазарта е гладен и яде рапърчета за закуса, дори да не си го признава. 

Понеже така е най-сладко.

Наслади му се!