Инструктор по йога: Тя е и самолечение

icon
Sofialive.bg

Срещам се с Георги извън залата, за да си поговорим малко повече за йога. Винаги насреща за насоки и съвети не само по време на практика, Жоро отдели малко време, за да ни сподели какво да очакваме и какво не от йога практиката.

Как откри йога? От кога практикуваш?
-
Йога открих случайно,започнах с петте тибетски ритуала и от там разбрах за съществуването на йога. Практикувам от 2013г.

Какво ти донесе йога практиката през тези години?
- С йога премахнах много болежки, скованост и блокажи в тялото. Показа ми Ин-аспекта на живота, в който се отдаваш на течението в блажено спокойствие. Разбрах много неща за човешката психика, емоции, анатомия и как да се връщам в пътя,когато имам нужда.

Как промени ежедневието ти?
-
Научи ме на дисциплина и постоянство. Направи ме по-малко агресивен
и повече смирен.

Съществуват много йога стилове. Кой е твоят и защо?
-
Различните стилове активират или намаляват определени енергии. Всеки стил си има определена цел в личната практика. Практикувам Хатха, Виняса, Паур и Ин йога според настроението.


Смяташ ли, че йога е за всеки?
- Йога може да бъде практикувана от всеки, да. Но не всеки би избрал йога като система за себеразвитие. Има доста подобни системи и човек може да избира. Може да включи едни неща от йога, други да отхвърли.

Как лекува йога и как може да помогне при проблеми на физическо или емоционално ниво?

-
Най-вече йога лекува чрез насочването на енергията и вниманието ни навътре. Когато се концентрираме върху себе си, започва бавен, но сигурен процес на самолечение.

Има ли значение как човек възприема йога? Кога практиката наистина „работи“?
-
Разбира се! Всяко нещо се повлиява от нашето отношение. Ако ходим на практика, колкото да си изразходим бройката калории, ще изпуснем по-голямата част от въздействието на практиката, а именно да съзерцаваме вътрешния си свят и да присъстваме в тялото си и да генерираме енергия. Колкото повече осъзнаваме какво правим всъщност на постелката и каква е целта ни, толкова повече практиката ще работи. Колкото повече се концентрираме над дейността и сме постоянни в това, което правим, толкова по-голям ефект ще има. Най-вече практиката работи при постоянство.

Има ли нещо, от което задължително трябва да се откаже човек, който се занимава с йога?
-
Не, няма нищо задължително. Счита се, че колкото повече се следват древните предписания, толкова повече ще се изчисти душата и ученикът ще напредне по-бързо. Естествено не може да се очаква, че от първия ден трябва да бъдем перфектни. Всичко става с времето и естественото развитие би ни накарало да се откажем от някои ненужни неща. Но ако някой ви казва, че задължително трябва да се отказвате от нещо, това определено не е йога, а просто манипулация или опит за вменяване на вина.

Какво ще посъветваш тези, които стъпват на йога мат за пръв път? Какво да очакват и какво не?
-
Ще ги посъветвам да подходят възможно най-естествено към йога. Да не се превъзнасят в облаците и да не мислят, че са по- духовни от другите. Йога е спомагателно средство за живота ни, но не е панацея сама по себе си. Тя е инструмент в ръцете на човек, нищо повече. Да не очакват да бъдат перфектни от първия ден и да се заредят с търпение. Да се настроят да бъдат ученици и да се прехвърлят на режим отпускане на контрола.

Георги завършва Философия в Софийски университет, но неговата страст е йога. Към днешна дата е член на международната организация Йога Алианс и е завършил 200 часов йога курс при Санджай Йоги. Допълнително е покрил и 200ч. курс при Даниела Димчева със специализация по баланс на чакрите към ISPA. Има 3 нива по тайландски масаж при Иван Шивачев на цяло тяло и 1 ниво по тай масаж при Мокша, както и курс по тантра масаж при Сомананда.

Може да посетиш негови практики в следните зали:
https://www.yogavibe.net/bg
http://www.amara.bg/bg/
http://yogamandala.net/en/


А ние от Sofia Live му пожелаваме да продължава да се развива и все така да вдъхновява.

 

Автор: Христиана Демирева

Оригинални идеи за предложение за брак

Роботизирани мебели за малки пространства