Живот на колела

icon
Sofialive.bg

За такъв се говори много, много отдавна, докато миналата година Българска федерация по скейтборд и Столична община най-накрая не си стиснаха ръцете. Ето го и него - красавец и половина, опънал младо тяло пред УНСС. Проектиран е от германците IOU Ramps, зарадвали скейтърите в Италия, Афганистан, Сърбия и на още няколко места. Нашият е въоръжен почти до зъби - има виражи, стени, биг джъмпове и арена, а най-високата от рампите минава 5 метра. Повърхността на уредите е Skatesmart, която води пред другите с това, че е максимално тиха, има добър захват и след дъжд изсъхва за нула време (по този повод обаче е забранено ползването на вакса). Има и още няколко прости правила - в парка не се пие и пуши и всички трябва да са с каски, което е повод за бая кисели физиономии, защото, видиш ли, им отнема куулнеса. Чудо голямо. За реда, а и за по-неопитните ще се грижат стюарди, които са от печените скейтъри. Ще има и символичен вход, който засега е тайна, но от 11:00 до 15:00 всеки ден и без изключение влизането е без пари.

Скейт паркът трябваше да бъде открит през декември миналата година, но официално лентичката ще срежат на 1 юни от 14:00. Всъщност такова съоръжение трябваше да има още едно време, когато зяпнало гледахме Хлапета и събирахме от закуски, за да ни сглобят флайка в Insomnia. Ама карай - само защото за много от нас скейтърските години са минало, не означава, че новината не е добра, тъкмо напротив.

Ето ги и подгласниците, които досега задоволяваха по-екстремните ни нужди:
Градинката при паметника на съветската армия е събрала потта на няколко поколения борд, блейд и байк агенти. В началото е самоделна площадка, на която всеки мъкне квото може - половин пейка, обърната кашпа, наклонена дъска. Напоследък екстремните магазини почнаха да допълват пейзажа, като подариха рампа, виражи и други уреди, така че сега е една идея по-близо до истински скейт парк.

Нещо като люпилня на скейтърчета е градинката пред НДК, където пак се тренира върху обърнати кошчета за боклук и счупени дъски. Удобното в случая е самата стъпаловидна конструкция на градинката, която им позволява да научат основните трикове, преди да се присъединят към батковците пред паметника.

На 28 години, адвокат. Беше му много студено, затова звучи малко кисело, иначе не е такъв човек