Кецове с характер

icon
Sofialive.bg

Както мъдро прозря една блондинка навремето, животът е прекалено кратък, за да се вписваш в тълпата. Тъкмо затова моменталически се влюбихме в ръчно рисуваните кецове и високи токчета на Rockacoca. Някои от тях без колебание ще наречем чиста проба изкуство, други са просто свежи попадения, но всички без изключение са неповторими парчета, които идват да подчертаят уникалната ни личност. Да не говорим, че работят и по специален дизайн за всеки от нас, но ще стигнем и до там.

Преди това влизаме във вътрешния двор на "Хан Аспарух" 23, следваме жълтите стъпки по тесните вити стълби нагоре и сред лек аромат на акрилна боя попадаме в ателието на Соня Анастасова (black ninja designer) и Анжелика Петрова (indie CEO) - две безстрашни дами в хардкор екипа на Rockacoca.

rockacoca_1017
Анжи и Соня

Соня рисува почти както диша, Анжи прилага хватки от guerilla маркетинга. Соня е "най-дзен човекът на този свят", Анжи е "емоционална, експресивна, нетърпелива". Соня е денят и спокойствието, Анжи е нощта и емоцията. Схващаш за каква комбина става въпрос, а дори не сме ти казали за уменията им по вин чун и капоейра. "Но и двете сме на едно и също мнение коя е най-великата банда на всички времена - Пърл Джем!" Освен бунтарския дух на грънджа, рока и алтернатива върху стила на Соня си казват думата и анимацията (Самурай Джак, Чаудър), комиксите, самурайските филми (Акира Куросава, Тоширо Мифуне). А като добавим към тях и философията "Най-важното е да бъдеш истински и да правиш само това, което ти харесва", получаваме запазената марка на Rockacoca.

rockacoca_8_1057
rockacoca_9_1036

Тя се ражда преди две години от общата им мечта да зарежат матрицата на рекламните агенции и живота на заплата, за да правят нещо щуро и само за себе си. Намират го, когато Соня я тръшва манията по рисувани кецове в Барселона, а Анжи моментално отсича "Това е!". С най-голяма любов работят върху Chuck Taylor's All Stars Converse, но действат и върху обувки на високи токчета, балеринки, бебешки маратонки и каквито още им занесеш. Така стигаме и до най-сладката част. Rockacoca с удоволствие изработват индивидуални проекти по идея на клиента, като единственото им условие е Соня да я развие както тя си знае. Първата им такава поръчка е "шесторъкият Буда, ама във вариант шесторъка спортистка с най-различни уреди в ръцете". На нас пък най-много ни се ще да зърнем онази възрастна дама, получила от сина си Rockacoca кецки с историята на операта върху тях. Рисували са също чифтове за влюбени по техни снимки, а единствената афера, в която категорично отказали да се забъркат, е, когато им поискали Глория.

rockacoca_4_1156


След дебютната линия кецове момичетата строяват по фланга и непрестанно растящ брой аксесоари - чанти, бандани, гривни, портфейли, тениски, слънчеви очила. Рисували са дори кегли, а последният им голям проект беше лимитирана серия слушалки за Canyon. Скоро чакаме и стикери за лаптопи плюс друго, което за момента пазят в тайна. Таен е и планът им да се превърнат в световноизвестно студио, а нещо ни подсказва, че това въобще не са празни приказки (фактът, че тези дни определено количество кецове Rockacoca отпътува към Обедененото кралство по поръчка на местна галеристка например).

rockacoca_7_1024
rockacoca_5_1156

Цените тук се движат от 15 лв. за кожена гривна до 70 лв. за дамска чанта и от 170 лв. за готовите кецове до 220 лв. за Converse-ки с индивидуален дизайн. Можеш да поръчаш всичко онлайн, но не си спестявай удоволствието да пробваш на воля и в ателието. Работят с високоиздържливи на дъжд, кал и сняг бои, които си внасят от САЩ или Англия и, да, Соня наистина изписва собственоръчно с малката си четчица всеки един кец (понякога буквално цял ден), така че напълно еднакви картинки няма. Както и до момента няма регистрирана конкуренция по нашите географски ширини (или поне ние не знаем за нея), но виж Ан Шрьодер от Bobsmade редовно им "бърка в здравенцето". Keep rockin', ladies!

Rockacoca е на ул. „Хан Аспарух" 23 всеки делничен ден от 10:00 до 19:00 часа

Фотография Васил Танев

Оказа се половин рускиня, но и това ни стигаше - мы сошли с ума