Кои са най-посещаваните ски курорти в източна Европа?

icon
Sofialive.bg
Източник: архив

Знаете ли какво обединява България, Словения и Македония? Ако сте си помислили за добрите ски курорти, сте на прав път. В източна Европа цената на една ски ваканция няма да ви разори, в сравнение с Швейцария, примерно. При това, ниските цени не са за сметка на качеството или на снежната покривка. В Банско и Боровец условията за зимни спортове са едни от най-добрите в Европа, това включва не само приемливите цени за дневни карти, ами и модерните хотели, добрите ресторанти и различните възможности за забавления. Кои са добрите ски курорти в Източна Европа, четете по-долу!

На ски в Банско, България

Банско е древен град с обширна модерна ски зона. Един от най-добрите курорти в страната посреща гърци, руснаци, британци, немци и изобщо туристи от всички краища на света. Разположението му е много удобно, защото се достига за 2 часа и половина от летище София. Банско е в подножието на Пирин планина и гледките, на които гостите на града могат да се насладят, са уникално красиви. Отделно от това, самият град е в старинен стил, с каменни сгради и калдъръмени улици. Ски пистите са разположени на два склона и се достига до тях с 14 лифта, от които единият е с кабинки, побиращи 6 човека. Освен това има и модерен кабинков лифт, който достига до най-високата част на планината. Детските писти се достигат от горната станция на кабинковия лифт и от горната част на ски зоната. За съжаление, на кабинковия лифт често има тежки опашки в пикови моменти, а пътуването на връщане е 7 км. За това пък има достатъчно винени барове, пицарии и магазини, които да служат като преимущество. Има и много традиционни кръчми и механи, като някои от тях даже имат музика на живо. Един от най-добрите и препоръчвани ски хотели е Terra Complex Bansko, който предлага пълна гама ски оборудване под наем комбинирано с една незабравима зимна ваканция на планината.

На ски в Словения

Къси и лесни писти в Мариборско похоре в Словения

Само на 2 часа разстояние от летището в Любляна, този курорт е най-големият в Словения. Съвсем близо е и до гр. Марибор, който е вторият по големина. Според митовете и легендите в горите около ски пистите живеят феи, таласъми и великани, така че всички туристи трябва да внимават. Самите ски писти са 42 км., като 10 км. от тях са осветени за нощно каране. В Мариборско похоре наклонът е подходящ, както за състезания, така и за начинаещи и средно напреднали скиори и сноубордисти.

Между градът и пистите има редовен транспорт. Пътуването трае 15 минути. Освен това има и множество хотели, които са разположени в началото на лифта, подходящи за тези, които искат да са наистина близо до ски пистите.


Кранска гора

Кранска гора е един от изисканите ски курорти в Източна Европа. Много хора определят ски курорта, като австрийски, само че за посетители с по-скромни възможности. Смеем да твърдим, че това е акуратно, защото Словения не прилича на балканска, а на западна държава. Самата обстановка в Кранска гора е наистина по-скоро австрийска. Самото населено място е разположено в равна долина, заобиколена от назъбени планини. Най-близкото летище е на 60 минути път с кола от Любляна. Кранска гора притежава значителен чар и ниво на изтънченост, което я поставя на равно с австрийските и италианските. Предимството на Кранска гора е, че селото се намира в подножието на склоневете. Друго предимство е че ски пистите са с различна трудност, като има и няколко стръмни. Детските писти са точно по средата и заради това курорта е предпочитан от семейства с малки деца.

В Македония на ски

Попова шапка се казва най-известният зимен курорт в Македония. Има добри условия за ски каране и извън официалните писти, които впрочем са сравнително малко на брой. Тази планинска част от бивша Югославия граничи със Сърбия, Косово, България, Албания и Гърция. Има добри условия за зимни спортове от януари до март месец. Намира се в северозападната част на страната, на 90 минути от летището в Скопие, което я прави удобна дестинация за посещение и от чужденци от по-далечни страни.

Както вече споменахме, пистите са малки, само 10 км., но извън тях има достатъчно места за каране, които са много добри. Седалков лифт се изкачва до 2,500 м., а пътят надолу е по две лесни писти. Има ски училище и наем на екипировка, но самото място не е огромно и ресторантите са предимно в хотелите. Ако планирате почивка там, не я планирайте прекалено дълга, защото има вариант да ви омръзне бързо. Самото селце до ски пистите не е голямо и може да се усети домашната атмосфера.