Неделни работи: ползите от гушкането

icon
Sofialive.bg

Ноември е един от най-студените месеци през годината, а ноемврийските недели са едни от най-подходящите моменти да направиш... маратон по гушкане. Независимо дали навън е минус 100 или е приятно зимно, гушкането с любими същества – хора или животинки – има огромни ползи за здравето.

Всичко тръгва от там, че при попадане в нечия прегръдка, тялото ни отделя чудотворния хормон окситоцин, който прави магии с настроението и цялостното чувство на тонус. Окситоцинът, респективно гушкането, имат силата да отнемат и различни болки, като схванати от студа мускули и стави. Лекарство за облекчаване на високо кръвно, стрес и тревожност? Да, прегръдките действат и като такова.

Неделно е време да поработим и върху по-доброто общуване. Защото понякога забравяме, че то е повече от мейли и чатове. Забравяме, че любовта е повече от посветено на половинката story. Забравяме, че близостта е повече от споделяне на една стая. Прегърни човека до теб и му дай знак, че може да ти има доверие, че го пазиш и закриляш, че си тук, за да го стоплиш. А знаеш ли, развитието на нещата може да е още по-хубаво...

Гушкането предизвиква отделяне и на още един от готините хормони – допамин, който стимулира мозъка да търси удоволствие, съответно повишава либидото. Допаминът подобрява също фокуса и паметта, но това не е толкова интересно...

Така че хващай някого и го покани да отделяте окситоцин и допамин заедно. По-оригинално е от покана за филм, нали?

Предлагаме и план Б за свободните и самотните – гушкането с домашни любимци също се брои, а масажът предоставя подобни предимства, така че звънни и запази час за един неделен релакс!

Шестте неща, в които "Сексът и градът" ни накара да повярваме, а впоследствие се оказаха долни инсинуации