Плюсовете и минусите на ученическите години

icon
Sofialive.bg

За много хора ученическите години си остават най-хубавите и най-безгрижните. Това, разбира се, е доста субективно, защото от ученик до ученик има разлика и всеки е преживял този период по различен начин. Ето защо в тази статия ще изброим плюсовете и минусите на това славно (или не чак толкова) време.

Плюсове:
Истински приятелства

Колкото и клиширано да звучи, често в училище откриваме най-искрените приятелства, които не спират да съществуват, след като завършим. В тях няма скрита завист, конкуренция или предателства и са се създали съвсем честно и спонтанно, съчетавайки в себе си милиони щуротии, весели моменти, но и доказана лоялност. Дори и да минат 10, 20 години от завършването, винаги можеш да се обадиш на тези приятели, припомняйки си старите времена, и да разчиташ на тях, както и те на теб.

Огромно количество шансове
Без значение дали става дума за шанс за разрешаване на конфликт със съученик или с учител,  за коригиране на постъпки, успех или лоши решения, в училище всичко е поправимо и нищо не е толкова страшно, сложно и трагично, колкото ни се струва.  Парадоксалното е, че когато все още сме ученици, мислим, че ни е изключително трудно, но истинските изпитания идват след това.

Повече свобода, по-малко задължения
Някои ще кажат, че безкрайните домашни, уроци и подготовки за матури са истински Ад, но реално погледнато, ако човек умее да си разпределя времето, ще разполага с пълна свобода да се заеме с хобитата си или с други полезни и приятни неща. На учениците/гимназистите все още не им се налага да ходят по цял ден на работа, да се тревожат за наеми, сметки, ипотеки или деца. Единственото им задължение е да учат, да се развиват и да ценят свободата си.

Времето на идеалите

В гимназията имаш възможност за преоткриване на всички свои ценности и следването на определени идеали. Ученическите години са времена на светъл оптимизъм, творчески начинания и преследване на големите мечти - все неща, които извисяват човека и го правят щастлив, но и които нерядко започват да закърняват, когато попаднеш в света на възрастните.

Минуси:
Социално разделение

Това явление можем да го забележим навсякъде около нас, но в гимназията то е най-осезаемо и болезнено. Заможните младежи винаги мачкат и унижават онези с по-скромен вид и дрехи, просто защото не са научени да бъдат толерантни и не осъзнават, че социалният статус не бива да бъде определящ и на първо място всички сме хора. Да видиш приятелство между богаташко хлапе, което идва на училище с личен шофьор, и такова с дрехи втора употреба,  работещо почасово след занятията, е нещо рядко срещано.

Абсолютна нетолерантност
Училище и толерантност са две напълно противоположни неща. И най-лошото е, че такива прояви се наблюдават често и от учителите спрямо учениците. Тийнейджърите с по-ексцентричен вид например винаги са трън в очите на останалите, просто защото са открояват от масата и тяхната дързост дразни останалите, живеещи за „какво ще кажат хората“. Обикновено всеки, който е обект на ненавист или нетолерантност, не пречи на никого, но както знаем, у нас като цяло е модерно да хулиш всичко, което е малко по-различно от теб и пилешкият  ти мозък не може да го възприеме.

Злобни и негативни учители
Има преподаватели, които са страхотни и учениците им продължават да им подаряват букети и да се чуват с тях дълго, след като са завършили. Но съществуват и такива, притежаващи невероятната способност да сеят злоба и негативизъм във всеки един момент. Обикновено са или мърморковци в пенсионна възраст, жалейки по отминалия комунизъм, или неадекватни люде (незнайно как стигнали до преподавателското място) с поне една зависимост към нещо вредно (най-често алкохол).


Характерното за тях е, че обичат да предвещават злочеста съдба на своите ученици и им натякват колко са тъпи, мързеливи и смотани и как ще е цяло чудо, ако ги вземат някъде за продавачи за 400 лева, като завършат. После същите тези личности мрънкат на директорката как са постоянно тормозени и никой не ги уважава.


Разбира се, техните „пророчества“ рядко се сбъдват и единственото, което печелят, е съжаление.

A тук можеш да прочетеш що е то масова работа в сивата зона!

Справи се с предизвикателствата на живота с тези 3 лесни цитата