Pollution в галерия Контраст

icon
Sofialive.bg

За (тогава) предстоящата изложба в галерия Контраст научих преди няколко месеца, когато съдбата беше предопределила аз и Греди Асса да изберем един и същи слънчев тротоар в така свежия зимен ден.


assamontain1_900

 

Срещите с този художник винаги са ми били приятни, тъй като той умее, не само в картините си, особено увлекателно да разказва истории. Когато заговори, било то дори за патладжани и тикви, веднага се настройвам да чуя нещо интересно и вълшебно. Така стана и този път – на въпроса ми, какво прави, той действително ми показа какво прави напоследък – няколко снимки на вече завършени съвършено сочни натюрморти – плодове, зеленчуци, детайли.
„Искам да работя с чувството си за цвят!“ ми каза, а аз си представих, как ходи на пазар за тези си обекти, как ги оглежда и избира...като за картинка, буквално!

 

assamosaic_551

 


И както се случва понякога в сцените на магически реализъм, в този момент от телефона изскочи един заек с перлена козина и  побягна по бордюра. „Рисувам заека на 21. век“, обясни ми Греди, „не онзи застиналия от преди 500 години, какъвто го показва Дюрер, а съвременният заек - той е лек, той е в движение, винаги готов за скок...“

assahare2_850

След това разговорът ни прекъсна внезапно, тъй като на улицата от някъде долетя умрял гълъб и професорът се затича да търси с какво да го прибере, защото си беше страшничко.

И така...до онзи ден, когато отново имах възможност да го видя – на откриването на вече споменатата изложба, именувана „Pollution“ - съвместно начинание с Елена Филипчева, обявено като отговор на Ромен Гари и неговия първия екологичен роман Корените на небето, където надеждата за съхранение на биосферата се открива в общностите, заети с маргинални занимания: художници, отшелници, градинари, изследователи, еко-активисти…

filipcheva1_600

"Pollution е обратната страна на екологията", казват авторите - отиди да я видиш! 

POLLUTION 
Греди Асса живопис 
Елена Филипчева колажи 

27.04.2018 – 14.05.2018

Галерия „Контраст“
София, ул. "Цар Самуил" № 49

 

*Подзаглавието на тази статия е вдъхновено от Йордан Ефтимов и по-точно от заглавието на сборника „Тук лежи заекът“, където фразата „Hic iacet lepus“ е въведена така елегантно.


Текст и снимки: Елисавета Петрова

A тук можеш да чуеш кой какво е дочул, забелязал в... хола ми.

За да пропуснеш безкрайното избиране на филм, след което дори вече не ти се гледа